Lavendelfång
Foto: Mikael Ringlander

En slant i muggen – och sedan?

Nyhet Publicerad Ändrad

Utställning om romernas situation i Roman, Rumänien, där odlingen sker av lavendeloljan Flower of Hope. Det är hit som insamlingen gick i samband med biskop Per Eckerdals pensionering.

Denna utställning skildrar en resa i Rumänien då en projektgrupp med medarbetare från bland annat Svenska kyrkan besökte ett franciskanerkloster i Roman. Franciskanerbröderna hjälper ett stort antal romer med grundläggande behov såsom rinnande vatten och mat samt även skola, fritidsaktiviteter, hälsovård och möjligheter för några vuxna att arbeta med lavendelodling och betonghålstenstillverkning. Svenska kyrkans internationella arbete stödjer detta projekt genom insamlingar. En bok med samma namn som utställningen finns utgiven, följande text är tagen från förordet:

”Det är svårt att se fattigdom. Det ska det vara. Vi lever i en segregerad värld. När fattiga eu-migranter kommer till Sverige gör de fattigdomen synlig för oss. Det gör ont. De senaste åren har vi, bildlikt talat, stångat oss blodiga i debatten om hur vi på bästa sätt kan hjälpa dem som kommer hit för att tigga.

Under vår resa i Rumänien har vi med egna ögon sett att pengar i muggen och pengar till en organisation inte konkurrerar utan kompletterar varandra. De som får pengar i muggen sänder hem dem till familjen och kan förbättra sina bostäder. Pengar till organisationer, som verkar i Rumänien, bidrar till att ge människor nya livsvillkor – skola, sjukvård och arbete. Bägge sätten att hjälpa är livsviktiga för dem som inget har.

Vår kristna tro säger oss att vi ska se våra medmänniskor och älska varandra. Att vi möter Gud när vi möter dem som lider nöd. Ingen människa i dagens Europa ska behöva bo i ett kreatursstall där stanken är så stark att den efter några minuter tär inpå bara benen. Där barn, som flockades runt oss för att få uppmärksamhet, trampade bland rester av döda råttor. Det går att hjälpa på olika sätt utan att göra fel. Så låt oss se våra medmänniskor och göra det goda vi kan.”

Bilderna är tagna av Mikael Ringlander och Gustaf Hellsing.

Utställningen består av cirka 15 bilder i storlek A2 och A1 monterade på forexskivor med textskyltar till. Bilderna fäst på väggen med häftkuddar.

Om man vill veta mer om, eller skänka pengar till franciskanerbrödernas
arbete kan man läsa mer på:

Göteborgs stift stödjer projektet Flower of Hope, lavendeloljan som säljs i Sverige av Sackeus.