Fredsdagen i domkyrkan 2018

Sedan 2015 uppmärksammas fredsdagen med ett öppet program i Göteborgs domkyrka. Den 8 maj i år kan du bland annat se en film om en av Förintelsens överlevare, lyssna till ett föredrag om antisemitism och uppleva romsk och judisk folkmusik.

Den 8 maj 1945 kom äntligen nyheten att det hade blivit fred i Europa. På gator och torg firade miljontals människor den efterlängtade dagen. Aldrig mer! var den rådande andan efter andra världskriget, då omvärlden fick upp ögonen för de fruktansvärda övergrepp som begåtts av den nazityska regimen.

temautställningar

I år har du möjlighet att se två temautställningar i domkyrkan med anknytning till förintelsen och hur nazisterna steg för steg avskaffade demokratin i Tyskland. Utställningarna, som är producerade av Forum för levande historia, är öppna 17 april – 14 maj. Kom själv och se utställningarna vardagar kl 10-18.30, lördag-söndag kl 10-16.

Författaren och journalisten Elisabeth Åsbrink har skrivit en krönika med koppling till temat för 2018 års minnesdagsutställning, Aldrig mer! Om folkmord.

Lyssna på Elisabeth Åsbrinks krönika

Den andra utställningen Från demokrati till diktatur – steg för steg, belyser utvecklingen under 1930-talet i Tyskland. En demokrati är inte en självklarhet, utan något vi alla måste försvara tillsammans.

Program 8 maj

Varje halv timma från kl 16.00

Visning av Monica Hirschs film Möte med förintelsens överlevare Sigmund Baum.

18.30-19.15

Antisemitismen: Om det längsta hatet och vårt korta minne. Jesper Svartvik, professor i religionsteologi, Lunds universitet. Inledning av biskop emeritus Per Eckerdal.

19.45-20.30

Konsert med Krilja och Salamander. Romsk och judisk folkmusik.

Fritt inträde.
Insamling till UNHCR.

8 maj bjuder vi på fika i kyrkan från 17.30.

 

Facebook: Göteborgs domkyrkoförsamling
#fredsdagen8maj

Arrangörer: Svenska kyrkan, Sensus, Judiska församlingen i Göteborg, Innerstaden Göteborg och Göteborgs universitet.