FAQ om Bröllop

Här hittar du svaren till frågor vi ofta får om bröllop. Har du fortsatta funderingar är du alltid välkommen att kontakta oss.

Frågor & svar

MÅSTE MAN VARA MEDLEM FÖR ATT FÅ GIFTA SIG? 
För att få gifta sig i Svenska kyrkan måste åtminstone en av er vara medlem i Svenska kyrkan. Man behöver däremot inte vara konfirmerad. Varmt välkommen att kontakta oss om ni önskar att bli medlemmar i Svenska kyrkan! 

VAD ÄR INTYG OM HINDERSPRÖVNING?
Innan ni kan gifta er i Sverige måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Ansöker gör ni genom att fylla i en blankett som ni skickar in till Skatteverket. Det är viktigt att ni lämnar in er ansökan i god tid före vigseln. Enligt svensk lag finns följande hinder mot att få gifta sig: 
Ålder – om någon av er är under 18 år får ni inte gifta er. 
Släktskap – om ni är nära släkt får ni inte gifta er med varandra. 
Om någon av er redan är gift/registrerad partner får ni inte gifta er. 


Dessa hinder gäller om ni ska gifta er i Sverige, även om ni inte är svenska medborgare eller bor i Sverige.

När hindersprövningen är klar får ni dels ett intyg om hindersprövning, dels ett vigselintyg från Skatteverket. Intygen skickas hem till er och gäller i fyra månader. Ni ska lämna båda intygen till prästen. Efter vigseln fyller han eller hon i intygen och skickar dem till Skatteverket.

Er hindersprövning kan ni söka här: Hindersprövning hos Skatteverket

KOSTAR DET NÅGOT ATT GIFTA SIG?
Själva vigseln kostar ingenting. Kyrka, präst, musiker och vaktmästare är gratis!  

FINNS MÖJLIGHET ATT HYRA LOKAL FÖR BRÖLLOPSFEST?
Det finns möjlighet att låna våra lokaler för er bröllopsmottagning. Det finns dock vissa saker att ta hänsyn till. Regler för detta hittar ni här

MÅSTE MAN GIFTA SIG DÄR MAN BOR?
Vigseln kan äga rum i den kyrka eller församling som brudparet önskar. För bokning kontaktar du den församling som kyrkan ligger i. Tänk på att det är viktigt att vara ute i god tid med att boka, gärna ett år i förväg! Detta särskilt om det är en populär kyrka eller en populär tidpunkt som pingst eller speciella datum.