Foto: Ulrika Rix

Allt om kyrkogårdarna

Kyrkogårdsförvaltningen i Frustuna församling sköter kyrkogårdarna vid Frustuna, Torsåker och Kattnäs kyrkor.

Kyrkogårdsförvaltningen svarar för drift och underhåll av begravningsplatserna inom Frustuna församling.  Våra kyrkogårdar är Frustuna -, Kattnäs och Torsåkers kyrkogårdar.

Vi ansvarar för att begravningslagens bestämmelser efterföljs och att gravregister och kartor stämmer.

Vi utför plantering och skötsel av gravplatserna på uppdrag av gravrättsinnehavare och kan ofta hjälpa till med olika praktiska saker du vill ha ordnat på kyrkogårdarna.

Se vidare under gravskötsel, för exempel på våra tjänster.

Kontakta oss gärna om du har frågor gällande här hittar du våra kontaktuppgifter.

Vi som arbetar med kyrkogårdsförvaltningen hittar du här!

söker du gravsatta på någon av våra kyrkogårdar?

Vi har tillgång till alla gravsatta på våra kyrkogårdar fram till 2015-12-31 via denna länk på Gravar.se

Vi är just nu i ett systembyte så därför är inte gravsatta 2016 med där, kontakta expeditionen för information gällande dem.

Våra kyrkogårdar

Frustuna församling har tre kyrkor och tre kyrkogårdar. Sammanlagt har vi ungefär 2650 gravplatser med gravrätt. Vi har dessutom två minneslunder och två askgravlundar.

Stenar mot muren

Återanvänd gravsten

Istället för att köpa nya gravstenar kan vi erbjuda dig som gravsätter inom Frustuna församling att återanvända en gravsten.

Kyrkogårdsförvaltningens dokument

Här hittar du en samling av dokument som avser kyrkogårdsförvaltningen.

Begravningsavgift

Alla som är folkbokförda i Sverige betalar en begravningsavgift, oavsett tro och medlemskap i trossamfund. Begravningsavgiften administreras av Riksskatteverket.

Gravvårdssäkerhet

Det ingår i kyrkogårdsförvaltningens uppdrag att se till att våra kyrkogårdar är säkra att beträda både för besökare och arbetstagare. Av den anledningen testas gravvårdarnas stabilitet och säkerhet enligt en instruktion från CGK - Centrala Gravvårdskommittén

Planera begravning

Som anhörig kan du få hjälp med planering inför en begravning. Begravningsbyrån hjälper till med att lösa praktiska frågor som till exempel köp av kista, urna och transporter. Tillsammans med prästen kan du prata om begravningsgudstjänstens innehåll och välja psalmer.

Några enkla ordningsregler för våra kyrkogårdar

Välkomna att smycka gravar med gravlyktor under perioden 1/9—30/4.

I minneslundar och askgravlundar tillåter vi endast buketter och engångsljus på i gemensamma utsmyckningsytor.

Finns en kontaktskylt vid graven du besöker ber vi dig omgående kontakta kyrkogårdsförvaltningen.

Hundar är välkomna på våra kyrkogårdar, men de ska hållas kopplade och de får inte rastas på kyrkogården.

Självklart är barn lite extra välkomna på våra kyrkogårdar, vi har kannor och spadar för små händer.

Se gärna till att barnen inte klänger på gravstenarna, risken att en gravsten rasar finns alltid trots att vi försöker kontrollera så de står stadigt, särskild risk råder vid tjällossning, snösmältning och kraftig nederbörd.

Aktuellt från Frustuna församling

Vårstädning på kyrkogårdarna

Publicerad:

Denna vår har verkligen varit en utmaning. Aprilvädret håller i kylan och vi stänger av och sätter på vattnet, kranar fryser och spricker. Men nu inför påsk har vi kunnat sätta på vattnet på kyrkogårdarna. Nu är det dags för vårstädning!

Minneslundar och Askgravlundar

Publicerad:

Vi vill påminna om vad som gäller när det kommer till blommor och ljus i våra lundar.

Penséer på gång!

Publicerad:

Än håller nattfrosten hårt i våra planteringar och marken är frusen. Vi har åtminstone stort hopp till att vårvärmen kommer och att vi ska kunna plantera våra skötselgravar under vecka 16 & 17.

Beställa gravskötsel

Publicerad:

Vill du beställa hjälp med exempelvis planteringar eller gräsputs till din grav så är det hög tid att beställa detta nu för säsongen 2021. Du som har ett abonnemang sedan tidigare får en faktura under slutet februari.

Vi söker gravrättsinnehavare

Publicerad:

Vi söker fortfarande många gravrättsinnehavare, denna vår/sommar kommer flera av gravvårdarna tas bort om inte anhöriga kontaktar oss. Hör snarast av dig om en gravplats du besöker har en kontaktskylt.