Foto: Magnus Aronson/IKON

Behöver du någon att prata med?

Om du är ledsen, rädd, orolig eller känner dig ensam. Eller om du bara vill prata med någon som lyssnar. Vem du än är - barn, ung eller vuxen - är du alltid välkommen att kontakta oss för samtal. Du behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan för att ta kontakt. Vi nås via telefon, mejl och chatt.

Det kan finnas många anledningar till att man behöver en medmänniska att prata med. Vardagen kan vändas till kaos, någon närstående blir sjuk eller dör, man mister fotfästet eller blir plötsligt ensam. Vem du än är och vad du än är i för livssituation är du alltid välkommen att kontakta oss för samtal.

Du behöver inte vara troende eller vara medlem i Svenska kyrkan. Du betalar inte för samtal. Präster och diakoner har tystnadsplikt. Du kan vara helt anonym om du vill. Det finns inga regler för vad samtalet ska handla om och inga journalanteckningar förs.

Samtal med präst eller diakon i falun

Ring växeln tel. 023-70 20 00 eller skicka e-post klicka här. Växeln är öppen måndag–fredag 08.00–16.00.

Svenska kyrkans familjerådgivning i Falun, Högskolekyrkan i Falun/Borlänge och Sjukhuskyrkan på Falu lasarett erbjuder också samtalsstöd genom livet.

Svenska kyrkan erbjuder samtalsstöd i hela landet, som jourhavande präst, nätvandrarchatten för unga, jourtelefon på finska, jourtelefon på teckenspråk med mera.

Här har vi samlat den information du behöver om samtalsstöd i Falun och i Sverige.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

En skugga på en tegelvägg av någon som skriver på sin mobiltelefon.

Nätvandrarchatten för unga

Här finns vi och vill lyssna på och prata med dig – du som är mellan 12 och 25 år. Måndag, onsdag, söndag 19.00-22.00. Året om.

En bild på en mobiltelefon med text som gäller jourtelefon för döva.

Jourtelefon på teckenspråk

Svenska kyrkan erbjuder dig som är döv, samtal med en teckenspråkig präst eller diakon.

Kolme graafista kuvaa caatista, puhelimesta ja nettikirjeestä.

Palveleva puhelin

Ruotsin kirkon keskusteluapu ja kriisipuhelin. Voit soittaa, lähettää nettikirjeen tai chattailla päivystäjän kanssa luottamuksellisesti. I Sverigefinska telefonjouren kan du prata finska, chatta eller skriva ett digitalt brev. Du kan vara anonym och ingen utomstående kan ta del av samtalet.

Familjerådgivningen

Svenska kyrkans familjerådgivning i Falun är till för familjer, par och enskilda som har svårigheter i sina nära relationer.

Stöd för dig i sorg

Att mista någon nära är svårt. Det svåra som möter kan ingen annan bära, men det blir mindre tungt när vi delar erfarenheter med andra i en liknande situation. Svenska kyrkan Falun och Sjukhuskyrkan vid Falu lasarett erbjuder stödgrupper i sorgen för barn, unga och vuxna.

Animation där en person lutar sig fram och vinkar till en annan.

Första hjälpen vid sorg

Ingen människa ska behöva vara ensam i sin sorg. Därför har vi samlat konkreta tips som gör det lite lättare för oss som medmänniskor att finnas där för någon som sörjer.

Sjukhuskyrkan Falun

Sjukhuskyrkan finns för dig som är patient, närstående eller personal på Falu lasarett. För samtal om livssituation, oro, sorg, eller för hjälp med förbön och andakt. Om du behöver ta en paus eller hämta kraft är du välkommen till en stilla stund i kapellet, som är öppet dygnet runt.

En människa som håller en kopp med en liten spricka i.

Få hjälp och stöd

Välkommen att kontakta Svenska kyrkan när du behöver någon att prata med. I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem.

Kontakta expeditionen

Telefontider: Måndag-fredag 08.00-16.00

E-post: falu.pastorat@svenskakyrkan.se

Besökstider: Måndag-fredag 08.00-16.00, lunchstängt 12.00-13.00.

Juni-augusti måndag-fredag 08.00-15.00, lunchstängt 12.00-13.00.

Besöks- och och postadress: Kristinegatan 11, 791 71 Falun kartlänk eniro.se klicka här

Rullstolsentré och entré till ungdomsgården Grönan finns inne på gården (bakom röda huset). Adress: Kristinegatan 9B  kartlänk eniro.se klicka här