Fairtrade i kyrkan

Varje gång du väljer Fairtrade-märkt bidrar du till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Falu Kristine och Stora Kopparbergs församlingar är diplomerade Kyrka för Fairtrade, säljer varor och engagerar sig för etisk konsumtion.

handla fairtrade-varor i kyrkan

På Mariagården finns ett större utbud av Fairtrade-varor: kakao, kaffe, kryddor, marmelad, leksaker, mössor, vantar, smycken och mycket mer. Uppskattat som presenter! En del varor säljs även i Stora Kopparbergs kyrka. Församlingshemmet Mariagården hittar du på Seminariegatan 1, nedanför kyrkan.

Det finns även Fairtrade-varor på Annagården (Herrhagsvägen 37) och centralt i Falun på Kristinegården (Kristinegatan 11, bakom Falu Kristine kyrka).

Chokladen som säljs, av märket Divine, produceras i Kuapa Kokoo. Läs mer om Kuapa Kokoos farm i Ghana.

Information om producenter, läs mer på House of Fairtrade 

vad är kyrka för fairtrade?

Kyrka för Fairtrade är en diplomering för församlingar som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Diplomet ges till församlingar som i största möjliga mån konsumerar Fairtrade-märkt kaffe, te och andra produkter samt engagerar sig i kampanjer och sprider information om Fairtrade och rättvis handel. I Falu pastorat är Falu Kristine och Stora Kopparbergs församlingar diplomerade.

Läs mer: www.kyrkaforfairtrade.org

För mer information kontakta:

Frågor om sortimentet i församlingshemmen i Falu pastorat:
Lena Hedberg tel. 023-70 20 30 e-post

Frågor om Kyrka för Fairtrade:
Internationella grupperna, se webbsida och kontaktuppgifter klicka här

Svenska kyrkan och Fairtrade

Svenska kyrkans internationella arbete är medlem i Fairtrade (tidigare Rättvisemärkt)

  • en oberoende produktmärkning

  • en garanti för att en produkt uppfyller internationella Fairtrade-kriterier.

Läs mer på Fairtrades webbplats

Vanliga frågor & svar om Fairtrade

Organisationen Fair Trade Återförsäljarna

Stora Kopparbergs församling och Falu Kristine församling är medlemmar i organisationen Fair Trade Återförsäljarna. Organisationen Fair Trade Återförsäljarna är den rikstäckande medlemsorganisationen för världsbutiker och andra återförsäljare av rättvist handlade produkter i Sverige.

Läs mer