Planera dopet - vi hjälper dig på vägen

I kyrkan innebär dopet alltid glädje och fest.

Checklistan längst ner på sidan kan vara en hjälp för dig att förbereda dopet. Använd de punkter som passar dig och tänk på att varken dopklänning eller faddrar är ett krav.

INFÖR SAMTALET MED PRÄSTEN

Tänk gärna igenom vilka frågor du har kring dopet. Vilka önskemål du har om psalmer och musik. Finns det någon i familjen eller en vän som du vill ska läsa något i kyrkan? Vill du göra en egen dopagenda, tala med prästen.

PÅ DOPDAGEN

Vem ansvarar för familjens kamera? Tag gärna bilder efter gudstjänsten kring dopfunten, glöm inte att ha med dopljuset. Är det ett barndop, ta med ombyteskläder för barnet och allt annat som du kan behöva.

Koppla av och njut av dopet

Dopgudstjänsten är en speciell stund i ditt liv, njut av den och koppla bort tankarna från allt annat. Känn att själva gudstjänsten bär alla som är där och att prästen är den som leder och ansvarar för gudstjänsten.

Barn är välkomna i gudstjänsten! De får gärna röra sig i kyrkan, läsa en bok, rita eller göra något annat. Tag gärna med något som barnen tycker om att göra. Barnen kan också vara aktiva i själva gudstjänsten genom att t ex dela ut psalmböcker, hälla upp dopvatten. Tala med prästen om detta.

CHECKLISTA FÖR DOP

• Hur vill du ha dopdagen?

• När vill du ha dopet?

• Vilken kyrka vill du vara i?

• Vilka ska vara med?

• Vill du ha faddrar och vem ska du i så fall fråga?

• Vilka psalmer vill du ha?

• Enligt gammal tradition har man vit klädsel vid dop, men du väljer helt själv. Det finns i många av våra kyrkor vita dopdräkter att låna för både barn och vuxna. Annars kanske det finns en att låna av en släkting, en vän eller kanske vill du sy en själv om du inte vill köpa en.

• Hur vill du fira efter gudstjänsten? Ska det vara ett dopkalas? Var ska det vara, vad ska vi bjuda på, vem kan vi be om hjälp? Alla församlingar har en lokal där dopkalas kan hållas. Det är inte alltid i själva kyrkan utan kan vara i annan lokal i närheten. Det kostar ingenting.

Boka dopet - Falkenbergs pastorat

BOKA TID OCH PLATS FÖR DOP

Öppettider reception:
måndag-torsdag kl. 8.30-9.30, 10-12 & 13-14.30
fredag kl. 8.30-9.30 & 10-12

Telefon: 0346-552 00 (receptionen i Falkenberg)
E-post: falkenbergs.pastorat@svenskakyrkan.se
Falkenbergs pastorat, Nygatan 41, 311 31 Falkenberg