Foto: IKON

Praktiskt inför dopet

Några praktiska detaljer som är bra att veta om.

Vi skickar ut inbjudan till dop
Om du tillhör Enskede-Årsta församling får du en inbjudan till dop när ditt barn är ca 2 månader. Om du själv önskar dop är du välkommen att höra av dig. Från 1 januari 2003 får du välja bland Svenska kyrkans alla kyrkor i hela landet var du vill döpas, utan extra kostnad.

Medlem i väntan på dop
Om du inte har bestämt ifall du vill döpa ditt barn eller ej, kan du anmäla ditt barn som medlem i Svenska kyrkan i avvaktan på dop. Många ungdomar döps till exempel under konfirmationstiden. Ungdomar som ännu inte är döpta när 18-årsdagen närmar sig kontaktas av församlingen med en inbjudan till dop och därmed fortsatt medlemskap i Svenska kyrkan.

Vem kontaktar man?
Inför dopet tar du kontakt med församlingens bokning, tfn 08-556 133 40 eller direkt med prästen för att boka ett dopsamtal. Vid dopsamtalet pratar ni om alla tankar som finns kring dop, till exempel mening, tro, tvivel och ansvar. Tillsammans resonerar ni om dopets innebörder och planerar dopgudstjänstens utformning.

Dopsamtalet
Inför dopet kontaktar prästen dig för att boka ett dopsamtal. Vid samtalet pratar ni om tankar som finns kring dop, t ex livsmening, tro, tvivel och ansvar. Tillsammans resonerar ni om dopets innebörder och planerar dopgudstjänstens utformning. Vi förrättar ett dop per gudstjänst om inte annat önskas.

Dopdräkt för utlåning
Församlingen har ett antal dopdräkter som vi lånar ut gratis. De finns att hämta i Årsta församlingshus. Dopdräkten återlämnas tvättad och struken senast tisdag veckan efter dopet.

Vad kostar ett dop?
- Dopgudstjänst i kyrka med präst, musiker och vaktmästare: 0 kr
- Dopklänning: 0 kr
- Lokal för dopkaffe, 0 kr
- Lokal för dopkalas, Kyrkvillan: 0 kr (depositionsavgift på 500 kr betalas vid hämtning av nyckel. Den avgiften får man tillbaka i de fall lokalerna är återställda och städade efter användning).

Låna lokal för dopkalas i Årsta kyrka 

OBS! Pga Covid-19 lånar vi inte ut våra lokaler för dopkalas. Detta gäller tills vidare.
Det går bra att hyra lokal i Årsta kyrka för dopkaffe. Stora salen tar ca 80 gäster och Lilla salen tar ca 35 gäster. Man kan hyra Kyrkvillan även efter dop i Årsta kyrka.

Porslin, kaffebryggare, termosar, spis, micro och kylskåp etc finns att låna men förbrukningsvaror såsom ljus, servetter, kökshanddukar och dukar står man för själv.

Foto: IKON

Du har tillgång till lokalen för dukning och förberedelse från kl 9.00. Lokalen ska vara städad och återställd kl 16.30. Räkna med minst en halvtimme för städning. Boka en tid med husmor för visning av lokalerna, tfn 08-556 133 73.

Hyra lokal för dopkaffe i Kyrkvillan
I Enskede erbjuder vi Kyrkvillan för dopkaffe, den ligger ca 800 meter från Enskede kyrka. I Kyrkvillan får man plats med ca 35 gäster. Man kan hyra lokal i Årsta kyrka även efter dop i Enskede kyrka, förutsatt att man väljer doptiden kl 11 på lördagar. Detta för att lokalen ska vara städad och återställd kl 16.30, då vaktmästaren slutar för dagen.

Porslin, kaffebryggare, termosar, spis, micro och kylskåp finns men förbrukningsvaror såsom ljus, servetter, kökshanddukar och dukar står man för själv. 

Du har tillgång till lokalen från kl 8.00 till 20.00. Kontakta vaktmästaren för visning av lokalerna, tfn 08-556 133 58.

Tips på dopsånger: