Situationen alltmer pressad för syriska flyktingar

Nyhet Publicerad Ändrad

Vinterkylan är den största utmaningen för de över 200 000 syriska flyktingar som flytt över gränsen till Jordanien. I flyktinglägret Za’atari är mer än hälften av alla flyktingar barn. I de omkringliggande städerna kämpar flyktingar för att kunna ge sina barn mat och tak över huvudet. De materiella behoven är stora, men behovet av trygghet och ett sammanhang är minst lika akut.

- Det värsta är att jag inte kan ge mina barn det de behöver. Jag kan inte ens köpa varma strumpor eller något att äta. Ibland tänker jag att det hade varit bättre om vi blivit dödade av en bomb i Syrien, än att dö litegrann i taget här.

38-åriga Issa är förtvivlad. Hon och hennes familj flydde från den syriska staden Homs i april och hyr nu en skabbig lägenhet i Abu Alanda, en förort till Jordaniens huvudstad Amman. De har knappt några pengar och är konstant rädda för att bli vräkta. En naken glödlampa dinglar i taket, stengolvet är iskallt. Det finns inga leksaker för Issas sex barn, bara lite kläder som de får bära i flera lager för att försöka hålla sig varma i vinterkylan.

- Jag saknar mina vänner, säger Issas son Hasan, 13 år.

Begränsade resurser
I flyktinglägret Za’atari, inte långt därifrån, försöker man också hantera vinterkylan. Svenska kyrkan har gett stöd till isolering och uppvärmning av tälten, och till de 12 000 paket med vinterkläder och tjocka underkläder som delas ut till barnen i flyktinglägret. Men varje dag anländer mellan 100 och 500 nya flyktingar till lägret, och resurserna är begränsade.

- För mina barns skull var vi tvungna att fly, säger 20-åriga Samaher som nyligen anlänt till Za’atari med sina tre små barn.

Stort hjälpbehov även utanför lägret
Sedan juli månad, då lägret öppnade, har omkring 45 000 människor kommit till Za’atari. Det är bara en liten del av alla dem som flytt undan inbördeskriget. De allra flesta har gjort som Issa och hennes familj i Abu Alanda – de har tagit sin tillflykt till byar och städer längs med gränsen. Där har de så gott de kunnat försökt klara sig, ofta med hjälp från lokalbefolkningen. Men den ständigt ökande flyktingströmmen börjar bli en tung börda för Jordanien, ett land där 20 procent är arbetslösa och en tredjedel lever under fattigdomsgränsen.

- ACT-alliansens insatser har hittills varit koncentrerade till flyktingarna i Za’atari, men nu utökar vi arbetet för att nå ut till flyktingar i det jordanska samhället, berättar Ingrid Norrman, handläggare för Svenska kyrkans katastrofstöd till syriska flyktingar.

Många har det som Issa och hennes barn. De materiella behoven är stora, både för flyktingarna och för de jordanier som tagit hand om flyktingarna. Därför ska ACT-alliansen bistå med bland annat kläder, skolmaterial och filtar. Men arbetet för att återställa hoppet hos dem som flytt kommer att ta längre tid.

Risk för upplopp och oroligheter
- Vi har redan sett stora problem med upplopp och oroligheter i flyktinglägret Za’atari, för att människor inte har haft någon information om vad som händer, och inte kunnat påverka sin situation. Nu startar arbetet för att göra människor mer delaktiga i flyktinglägret, berättar Ingrid.

En annan viktig fråga som Svenska kyrkan och ACT-alliansen kommer att vara engagerade i framöver är relationen mellan flyktingarna och de jordanska familjer som öppnat upp sina byar för dem, för att motverka att den svåra situationen urartar i fler konflikter.

Ditt bidrag används bland annat till:
• varma kläder

 

• uppvärmning och bränsle

 

• skolmaterial

 

• startpaket för nyfödda

 

• psykosocialt stöd för att organisera flyktinglägret så att barn och vuxna ska må bättre

 

• stöd till jordanska familjer som öppnat upp sina hem för syriska flyktingar


Ge din gåva direkt!

Ge en gåva till flyktingarna från Syrien!