Hon kallas ”Den strålande stjärnan”

Nyhet Publicerad Ändrad

Sisilias dröm är att bli läkare. Men hennes familjs fattigdom gjorde att hon inte kunde fortsätta att gå i skolan efter sjunde klass. Idag har hon gjort skillnad för hela sin by.

Sisilia bor i byn Dhanjoypur som ligger i Dinajpur distriktet i norra Bangladesh. Hennes föräldrar är bönder som kämpar varje dag på fälten för att klara familjens försörjning. Ändå har de svårt att få ihop pengar till det allra nödvändigaste. 

Blev medveten om sociala frågor
I byn där Sisilia bor driver Svenska kyrkans partner ett center för unga kvinnor. Sisilia upptäckte deras verksamhet får ett par år sedan och började ta de gratiskurser som erbjöds där. Hon fick kunskap inom olika yrken, som till exempel boskapsskötsel, och blev medveten om många sociala frågor.

Personalen på centret la märket till hur driven och begåvad Sisilia var, och efter en tid bestämde de sig för att hjälpa henne att betala sina fortsatta studier.

Tack vare att Sisilia, utöver sina akademiska studier, fick lära sig om boskapsskötsel på centret, kunde hon efter några månader av att ha skött getter börja ge ekonomiskt stöd till sina föräldrar, något hon länge drömt om.

Utbildningen gav ny framtid
Sisilia utbildar idag hela sin by i sanitetskunskap, hon föreläser om vikten av utbildning och ger kurser i hälsovård för nyblivna mödrar och spädbarn. 

Den möjlighet till utbildning som Sisilia fick, har inneburit en helt ny framtid för henne, hennes familj och för hela samhället – de är nu mycket mer medvetna om livsviktiga ämnen som hygien och olika sorters hälsofrågor. Sisilia har också fått ett nytt smeknamn på orten – ”Den strålande stjärnan”.

Kontakta redaktionen

  • Utvecklingsprojektet som Svenska kyrkan driver tillsammans med partnerorganisationen RDRS,  når mer är 1,5 miljoner människor i de fattigaste delarna av Bangladesh.
  • Sisilias historia är ett tydligt exempel på temat för årets Internationella kvinnodag, ”Stärk kvinnor på landsbygden – få slut på fattigdom och hunger”. 
  • Läs mer om Svenska kyrkans arbete i Bangladesh
  • Ge en gåva direkt här

Om projektet