Lyssna

Oenighetens gemenskap tema i Almedalen

Vi ses i Visby vecka 26 för workshopar och samtal. Ärkebiskop Martin Modéus, Christer Mattsson, Segerstedt institutet, Marie Demker, Göteborg universitet, Anna Sanne, Digidemlab, Kjell Vowles, Chalmers och Daniel Poohl, Expo, medverkar alla i programmets seminarier.

Almedalen sägs vara världens störst öppna mötesplats för samtal om demokrati. Programmets ger i år tre seminarier/workshopar:

- Tisdagen den 27 juni kl 13-15.30 arrangerar vi en workshop om Lokal demokrati tillsammans med Anna Sanne från Digidemlab.
Med fokus på lokala sammanhang får deltagarna i denna workshop prova på metoder för att stärka ett community. Workshopen är både teoretisk och praktisk och ger en grund i att navigera strategi, makt, jämlikhet och lyssnande.
Plats: Församlingshuset brevid Visby domkyrka. 
Mer om workshopen i Almedalens officiella program: 

- Torsdagen den 29 juni kl. 10-11 samtalar Ärkebiskop Martin Modéus med Segerstedt institutets föreståndare, Christer Mattsson och Marie Demker, professor i statskunskap och samtalets moderator, i Visby domkyrka om ”Oenighetens gemenskap”. Vi ser idag ett ifrågasättande av den liberala demokratin som riskerar att leda till politisk uppgivenhet och/eller radikalisering. Att bygga gemenskaper som har utgångspunkt i det gemensamma goda är viktigare än på länge. Hur kan vi bemöta idéer som vi inte sympatiserar med, utan att förkasta individerna som hyser dem?
Mer om seminariet i Almedalens officiella program:

- Fredagen den 30/6 genomför vi ett seminarium i Visby domkyrka kl. 14-15 om klimatförnekelse: Varför klimatförnekelse när vi vet bättre?
Medverkar gör Kjell Vowles, forskare på Chalmers och Daniel Poohl från stiftelsen Expo. Modererar gör Benjamin Ulbricht, präst och handläggare för hållbarhet hos SKR, Sveriges kristna råd. Seminariet fokuserar på klimatfrågor och klimatförnekelse, ur konspirationsteoretisk och klimatpsykologisk synvinkel. Hur kan vi förstå olika former av klimatförnekelse? Vilka är det som klimatförnekar och varför? Samtalet reflekterar också kring hur vi som medborgare och medmänniskor kan hantera utmaningarna och hur ansvaret för skapelsen i klimatkrisens tid kan se ut.
Mer om seminariet i Almedalens officiella program.

SoHå´s program i Almedalen (PDF)