Fjärde avsnittet

Liten orgelsafari till Östergötland OCH en första titt i verkstaden

När teamet kring Vinslövs nya orgel efter resan till London (se förra avsnittet) hade bestämt sig för hur den engelska delen av instrumentet skulle vara inrättat, återstod några stämmor att precisera för ”det svenska” verket. Eftersom det runt Linköping finns ett stort antal orglar byggda av den svenske orgelbyggaren Pehr Schiörlin (1736 – 1815), beslöts att hämta inspiration till bl.a. flöjtstämmorna i den nya orgeln, bland hans instrument.

Liten hyvel till stor orgel

Den internationellt berömda orgeln i Gammalkils kyrka från 1806 var förstås huvudmålet med resan, men vi besökte även kyrkorna i bland annat Rappestad, Vikingstad och Slaka, alla med instrument byggda av Schiörlin. Gammalkils orgel är i stort sett helt i originalskick och är föremål för en årlig orgelfestival och kurs med deltagare från hela världen. Teamets besök skedde i direkt anslutning till detta evenemang där deltagarna kom från bland annat USA, Norge och Hongkong(!) förutom Sverige. Det gavs förstås även tillfälle att bevista konserter under festivalen, varvid man fick en bra bild av hur instrumenten lät. Dessutom for vi som vanligt runt och spelade in, lyssnade, jämförde och mätte pipor.

Då starten av själva tillverkningen av vår nya orgel nu närmar sig gjorde undertecknad en liten tripp upp till Hyssna i Västergötland, 30 minuters färd från Göteborg, där James Colliers orgelbyggeri numera huserar i ny lokal. Av ren nyfikenhet ville jag får en bild av var det huvudsakliga arbetet med vårt nya instrument kommer att ske. Det visade sig vara mycket rymliga och ändamålsenliga moderna lokaler, inrymda i ett tidigare snickeri. Installationen av de sista maskinerna pågick som bäst och James själv var i full gång med att färdigställa tillverkningsritningarna för instrumentet. En sista finslipning av det tekniska utförandet, med Lukas Arvidsson närvarande digitalt, hanns också med, innan undertecknad nöjt ställde kosan hemåt igen.