Foto: Mona Davidsson

Klockringningen spelas in

Nyhet Publicerad Ändrad

Nu ska klockringningen i S:t Nikolai kyrka gå till historien. Fem minuters ringning spelas in i forskningssyfte. Så lyssna lite extra noga till klangen kl 15.30 den 28 juli.

Bakgrunden är en mejlförfrågan från Sebastian Schritt, som jobbar i katedralens informationscenter i den tyska staden Trier. Han beskriver sig som expert inom så kallad kampanologi – läran om klockringning – och är sedan många år passionerat intresserad av just kyrkklockor. Efter att ha inventerat de tyska kyrkklockorna har han fortsatt i norra Europa. Kyrkklockorna dokumenteras i bild, text – och ljud.
– Vi samlar teknisk data, som höjd, vikt, storlek och ålder. Och vi spelar in klockspelen, dess klanger och fotograferar, sade Sebastian Schritt i en intervju med P4 Blekinge 2015.
– Kyrkklockor är som musik för mig, sade han i P4-intervjun. Jag har älskat ljudet från kyrkklockorna sedan jag var barn.
De senaste åren har han spelat in ljud från domkyrkorna i Lund, Göteborg, Stockholm, Strängnäs, Uppsala och Västerås, samt ett stort antal kyrkor runt om i landet.
Och nu är alltså turen kommen till Halmstad.
– Klockorna i Halmstad är de mest viktiga för mig under mitt sverigebesök detta år, skriver Sebastian Schritt i sitt mejl.
Kyrkoherde Magnus Aasa har sagt ja till hans förfrågan – så fredagen den 28 juli kl 15.30 ljuder S:t Nikolais klockor över Halmstad.

Text: Mona Davidsson

Fotnot: Det tidigare aviserade datumet har ändrats på grund av sjukdom.

Högt uppe i S:t Nikolais torn finns kyrkklockorna. Inspelningen på onsdag görs från utsidan – här inne är klangen öronbedövande. Foto: Mona Davidsson