Nu är Konstrunda i kyrkorna invigd

Nyhet Publicerad

Med tjuvstart i Lau på lördagen fortsatte de övriga kyrkorna som ingår i projektet med vernissager under söndagen. I Visby domkyrka får man ett smakprov från varje deltagande sockenkyrka.

Efter att domprost Mats Hermansson invigt utställningen tog projektledare Maria Norderbrim med gruppen på en vandring under domkyrkans valv.

Tina Messing, konstnär, som utfört de nya "fönstren" i Tingstäde kyrka, berättar om utställningen. Foto: Visby stift

- Visby domkyrka är navet i hela projektet. Här visar alla deltagande sockenkyrkor upp sina teman och ger ett smakprov på vad som visas i respektive kyrka, berättar Maria och vandringen kan börja.
Med start vid Gardes monter, gick vi vidare till Dalhem, Lau, Tingstäde och till sist Bunge som var placerad i Hansa koret.

En nyckel och en stol, som symboliserade den öppna dörren och en plats för vila, ansikten och änglar, huggna i sten eller trä, fotografier från en tid som flytt och en stol så hög att prästen kunde sitta på den i predikstolen, när predikan blev allt för lång. Vidare dopskål och kyrkfönster med tema vatten och till sist "Varifrån kommer hotet?" En stor målning, kanske ett vattenfall eller är det domedagen? I samma monter det lilla, en klack, som tillhört en brud som drunknade för flera hundra år sedan. 

Maria Norderbrim visar utställningen. I bakgrunden Siri Iversen-Ejves stora tavla. Foto: Lars Bäckman

- Utställningen här ska locka till utflykter på den gotländska landsbygden, berättar Maria och det kan jag lova; man vill se mer!

Utställningen pågår från 14 maj till 17 september.