Världens lutheraner möts i Namibia

Nyhet Publicerad Ändrad

I veckan samlas 800 deltagare från 145 medlemskyrkor när Lutherska världsförbundet, LVF, håller sin tolfte generalförsamling i Namibias huvudstad Windhoek.

Huvudtema för 2017 års generalförsamling är ”Befriad av Guds nåd”, med tre underteman: ”Frälsningen – inte till salu”, ”Människan – inte till salu” och ”Skapelsen – inte till salu”.

Generalförsamlingen har föregåtts av fyra regionala förmöten där lutherska kyrkor i olika delar av världen har formulerat budskap utifrån frågor som är särskilt angelägna i deras olika sammanhang. Kvinnor och ungdomar har också haft egna förmöten.

Ny president ska väljas

Under generalförsamlingen ska en ny president väljas efter den palestinske biskopen Munib Younan som innehaft posten i sju år, och nya delegater ska väljas till det styrande rådet. Vid sidan av formellt beslutsfattande och opinionsbildning är generalförsamlingen det viktigaste tillfället att vårda och stärka kyrkornas relationer och den gemensamma identiteten, säger Jenny Sjögreen, ekumenikchef i Svenska kyrkan.

Viktigt att få mötas i samtal

-Den ständigt aktuella frågan för LVF handlar om hur vi förstår oss själva som enskilda kyrkor och som gemenskap. Var vi behöver stå enade, var vi kan skilja oss åt, och hur vi mitt i detta kan växa tillsammans som luthersk gemenskap. Det viktigaste som händer under veckan är därför att vi får komma tillsammans, be, fira gudstjänst och mötas i samtal.

Svenska kyrkan pratar om relationen till den samiska befolkningen

Biskopen i Härnösands stift, Eva Nordung-Byström kommer att lyfta arbetet med vitboken om relationen till den samiska befolkningen och prästen Erik Olebark-Ringheim ska berätta om arbete med ungdomar i en sekulär förortsmiljö. Svenska kyrkan arrangerar också en workshop om sociala trygghetssystem tillsammans med ett antal partners.

Reformationen uppmärksammas i stor mässa

Generalförsamlingen 2017 sammanfaller med 500-årsminnet av reformationen och det kommer att uppmärksammas i en stor mässa på en lokal fotbollsstadion med plats för 10 000 deltagare. Under mässan gestaltar lutheraner från hela världen hur reformationens budskap har formats och skärpts i mötet med olika kulturer och blivit till en global kraft. Gudstjänsten kommer att kunna följas direkt via webbsändning.

Filmer, bilder och texter från mötet

Den 10-16 maj pågår Lutherska Världsförbundets generalförsamling i Namibia. Här kan ni se filmer, bilder samt läsa blogginlägg.

LVF och generalförsamlingen

LVF bildades 1947 i Lund. Det består av 145 medlemskyrkor från 98 länder. Generalförsamlingen äger rum var 6-7:e år.

Generalförsamlingen behandlar frågor som rör kyrkornas liv och vittnesbörd i världen och stakar ut riktningen för arbetet under de kommande åren. 

Värdar för generalförsamlingen i Windhoek är Namibias tre lutherska kyrkor, the Evangelical Lutheran Church in Namibia, the Evangelical Lutheran Church in the Republic of Namibia and the Evangelical Lutheran Church in Namibia-German Evangelical Lutheran Church.