Samiska kulturen i fokus

Nyhet Publicerad

Den 4 till 7 maj genomför Svenska kyrkan i Luleå och Luleå stift fyra kyrko- och kulturdagar med fokus på den samiska kulturen. Dagarna genomförs i samarbete med Lule-Boden Sameförening.

De samiska kyrko- och kulturdagarna innehåller allt från konserter, föreläsningar och gudstjänster till frukostföredrag, utställningar och filmvisning.

Syftet är att berika besökarna genom att lyfta fram och synliggöra den rika floran av samisk kultur som finns i Luleå med omnejd.

Under några dagar i maj kommer Luleå stift, Nederluleå församling och Luleå domkyrkoförsamling att presentera och genomföra gudstjänster, program och aktiviteter med den samiska kulturen i fokus.

- Förhoppningsvis kan detta projekt fortsätta att bygga vidare på de goda relationer som skapats mellan kyrkan och samerna i Luleå stift, säger Birgitta Simma, stiftsadjunkt.

Luleå stift är initiativtagare till kyrko- och kulturdagarna.

Några programpunkter under dagarna är:

4 maj kl. 12 Högmässa samt vernissage av Lena Viltok och Britta Marakatta-Labbas utställning "Livets högtider", Luleå domkyrka

4 maj kl. 14 Olle Sundström, docent i religionshistoria, föreläser om reformationens möte med den samiska kulturen, Nygatan 12

5 maj kl. 18 Konsert med jojkaren Ante Kuoljok, Nederluleå kyrka

6 maj kl. 10 Workshop i samisk slöjd, under ledning av slöjdaren och konsthantverkaren Johanna Minde, Nygatan 12

6 maj kl. 11 Birgitta Simma, stiftsadjunkt, och Åsa Skum, samisk koordinator i Sorsele kommun, föreläser om samiska kvinnor i svensk kyrkohistoria, Luleå domkyrka

Mer information samt hela programmet finns här: Samiska kyrko- och kulturdagar

Kontaktperson
Birgitta Simma, stiftsadjunkt för samisk kyrkoliv i Luleå stift,
070 – 311 37 79
E-post till Birgitta Simma