Vall kyrka återöppnas söndag 15 januari

Nyhet Publicerad

Efter ett års restaurering öppnas återigen portarna till Vall kyrka. Välkomna.

I över ett år har Vall kyrka varit stängd på grund av restaurering. Nu står kyrkan åter i sin fulla prakt, med rengjorda valv och nyupptäckta sensationella 1200-tals målningar.   

Biskop Sven-Bernhard Fast håller i mässan tillsammans med kyrkoherde Monika May och biskopsadjunkt Annika Hakalax. Medverkar gör också kyrkokören WETHA under ledning av Ann Westberg. Kantor är Anna Söderberg.  Mässan börjar kl 11.00 utanför kyrkans port. Så ska det vara när det är ett återöppnande.

En stor renovering har genomförts
Invändigt har alla väggar och valv rengjorts. Trägolvet har bytts ut, dörrar har tätats, belysning har setts över, likaså uppvärmningen av kyrkan. Mycket av kyrkans träinredning har åtgärdats. Men även utvändigt har en hel del renoveringar gjorts. Bland annat har putsen lagats i på tornet och markarbeten kring kyrkan utförts.

 Restaureringsarkitekt har varit Jan Utas och utförande har Gotlandsbyggen AB stått för. Konservator har Marleen Kolmodin varit.

De unika målningarna upptäckte av en tillfällighet under ett par centimeters puts i tornvalvet i tornet. Märkliga figurer trädde fram, såsom lejon, sjöjungfru, björnar, drakar, djävular och en prinsessa. En konsthistorisk datering kan härleda dem till tidigt 1200-tal, vilket gör dem unika.