Jag har aldrig skrivit för business, utan för att skildra en känsla som jag har, säger Peter Hallström.
Foto: Privat

Peter Hallström till Olaus Petri!

Nyhet Publicerad Ändrad

En man, ett piano, en kyrka. – Det blir en kväll om tro, hopp och kärlek – mina tankar kring livets villervalla, säger Peter Hallström. Möt musikern och låtskrivaren i Olaus Petri den 7 november.

Peter Hallström – vem är det, undrar du. Så vi tar det direkt: det är han som skrivit ”Håll mitt hjärta” som i Björn Skifs tolkning låg på Svensktoppen i nästan tre år. Och en rad andra låtar, bland annat till Sarah Dawn Finer.
– I frikyrkovärlden vet nog alla vem jag är, säger han i telefon, nyss uppstigen dagen efter en spelning i Gränna-trakten. I andra kretsar har mina låtar blivit en nyckel in till människor, en dörröppnare, och det är jag stolt över.
Peter Hallström har en bakgrund inom Pingstkyrkan, en värld han så småningom lämnade. De inre och yttre konflikterna som omger detta har han beskrivit i ett antal intervjuer. Och de händelserna berör han också vid sina framträdanden, liksom hur han hittade tillbaka till en tro.
– I dag har jag det ganska bra, säger han. Tankarna höll på att leda mig in i bitterhetens iskalla hav, men jag har försonats med det som varit.
Han nämner hur människor funnits nära och stöttat, påminner om att vi alla behöver varandra i livets olika skeden.
I dag har Peter Hallström passerat femtio, bor åter i Stockholm, staden där han är född. Musiker och låtskrivare, som sagt – och sedan några år spelar och sjunger han själv sina låtar, både på skiva och live.
– Jag har haft väldig tur som fått skriva till så många fina röster, att det blivit låtar som folk använder i sina liv, säger han. Men numera är jag nog mer tveksam till att ge bort det jag skriver.
Så något mer med anknytning till Melodifestival lär det inte bli.
– Det handlar inte om snobberi, fortsätter han. Men jag kan inte, jag förstår inte… Musik är något helt annat för mig, och det är inte pengar som driver mig i mitt skapande.
Publiken i Olaus Petri kyrka får höra honom sjunga och spela – och prata.
– Det blir berättelser kring mina sånger. Inga högtflygande teologiska tankar, men funderingar kring livets villervalla, och jag hoppas de som kommer känner sig en smula välsignade när de går hem.

Jag hoppas de som kommer känner sig en smula välsignade när de går hem

Peter Hallström

Text: Mona Davidsson