Foto: IKON

Prata om allt mellan himmel och jord

Nyhet Publicerad Ändrad

Vill du prata med en präst eller diakon? Välkommen till S:t Nikolai kyrka, onsdagar kl 16.00-17.30. Samtalen kan handla om allt mellan himmel och jord – och du behöver inte boka tid.

– Kyrkan har ett unikt läge vid torget, många rör sig där och många jobbar i närheten, säger komminister Torbjörn Andersson och diakonerna Lena Karlsson och Gunne Björhag. Det är lätt för folk att bara titta in och sitta ner en stund.
Möjligheten att komma in och prata har funnits förut i olika former och på olika tider. Denna termin är det sen onsdagseftermiddag – en tid då de flesta har slutat jobbet.
Och tidigare erfarenheter har visat att behovet finns.
– Det har handlat om allt från att ”bara” snacka lite, till ren bikt och själavårdssamtal, säger Torbjörn Andersson.
Bikt kan bara ske tillsammans med en präst. Själavårdssamtal kan ske med präst eller diakon och handla om något personen behöver prata av sig om – till exempel problem, konflikter, relationer eller sorg.
I samtal med en präst gäller absolut tystnadsplikt, diakoner har samma typ av tystnadsplikt som till exempel en kurator.
Samtalen sker i kyrkan, till exempel i sakristian eller där besökaren önskar.
– Vi vill att folk ska veta att vi finns här, att det bara är att komma – utan att ringa eller boka tid, säger Lena Karlsson.
– Och den som vill fortsätta samtalet kan förstås boka tid för detta, fyller Gunne Björhag i.

Text: Mona Davidsson

Komminister Torbjörn Andersson.
Torbjörn Andersson, komminister. Foto: Mona Davidsson
Gunne Björhag, diakon.
Foto: Mona Davidsson
Lena Karlsson, diakon.
Foto: Mona Davidsson