Lilla Katekesen användes i svenska skolundervisningen långt in på 1900-talet. Martin Luther som Playmobil-figur är av senare datum, de små leksaksfigurerna lanserades på 1970-talet
Foto: Magnus Aronsson/Ikon

Följ med i Luthers fotspår

Nyhet Publicerad

Nästa år är det femhundra år sedan Martin Luther spikade upp sina teser på kyrkporten i Wittenberg. Men redan i höst arrangerar församlingen en resa i Luthers fotspår, och besöker platser med anknytning till reformatorn. - Luther var en man som ville möta människor, inte stöta bort dem, säger biträdande kyrkoherde Bosse Wallén, som är reseledare.

I folkmun har Martin Luther fått bära ett oförtjänat dåligt rykte som glädjedödare och hyllare av hårt arbete, försakelser och plikter. I verkligheten var han snarare tvärtom – en man som lät evangeliet bli ett glatt budskap, en man som värnade livskvalitet, kärleken till sin familj, god mat och musik.
Denne tyske präst och teolog reagerade kraftfullt mot katolska kyrkans maktmissbruk och korruption, där avlatsbrev såldes för pengar. Luther ansåg att frälsning inte var en handelsvara – nåd och befrielse är en gåva från Gud, tro är något annat än att prestera.
Kyrkan och påvedömet uppskattade förstås inte hans åsikter och att han vägrade göra avbön, något som så småningom ledde till att han förklarades fredlös och fick hålla sig gömd.
Ända fram till sin död 1546 var han både provocerande och producerande. Han översatte Bibeln, han skrev psalmer, omorganiserade kyrkan och skrev även två katekeser, där den lilla långt fram i våra dagar användes inom skola och folkbildning.
Bosse Wallén framhåller särskilt Luthers betydelse för att föra kristendomen närmare människorna.
– Han skapade en plattform för folkbildningen med bibel på folkets språk, inte latin. Och även församlingssång är Luthers verk.
Den som är nyfiken på Martin Luther har möjlighet att åka på en resa i reformatorns fotspår den 22-26 september. På programmet finns bland annat besök i födelsehuset, kloster och kyrkor samt naturligtvis besök i Wittenberg och den historiska porten till Slottskyrkan. Mer information om resan, kostnader och annat finns här: https://svenskakyrkan.se/default.aspx?id=1372593

Text: Mona Davidsson

När Bosse Wallén började arbeta i Martin Luthers kyrka tog också intresset fart för den man som gett kyrkan dess namn. 2017 är det 500-årsjubileum för reformationen, men studieresan blir redan i år. – Nästa år kommer det att bli både trångt och dyrt på de historiska platserna, säger Bosse Wallén och hoppas på en fylld buss i september
När Bosse Wallén började arbeta i Martin Luthers kyrka tog också intresset fart för den man som gett kyrkan dess namn. 2017 är det 500-årsjubileum för reformationen, men studieresan blir redan i år. – Nästa år kommer det att bli både trångt och dyrt på de historiska platserna, säger Bosse Wallén och hoppas på en fylld buss i september. Foto: Mona Davidsson