Änglar och Drakar - Gotlands kyrkor på museet

Nyhet Publicerad Ändrad

Vernissage på bilder från boken Änglar och Drakar, om Gotlands kyrkor. Du kan se och inspireras av bilderna i ett helt år framöver.

2013 kom det stora verket om Gotlands kyrkor, Änglar och Drakar. Fotografi stod Bengt af Geijerstam och Christer Jonsson för. Texterna skrev Eva Sjöstrand. Du ser dem  här ovan tillsammans med landshövding Cecilia Schelin Seidegård. Boken fyllde en lucka i litteraturen om Gotlands kyrkor och blev ett fint komplement och efterföljare till Lagerlöf och Swanströms klassiker om Gotlands kyrkor. Boken Änglar och Drakar fokuserade till större del på bilderna, och ett syfte var också att uppmärksamma den värdefulla kyrkliga kulturhistoriska miljö som våra 92 medeltida kyrkor representerar. Här fanns en unik bildskatt i måleri, i skulptur och inte minst arkitektur; en hantverks skicklighet som imponerar och hänför. Det var bilder som självklart tog oss med in i människans kristna tro, men också i vardag, arbete och familjeliv för flera hundra år sedan..

Nu kan ni se ett urval av dessa bilder på Gotlands museum. En utställning som kommer att vara i ett helt år. Jag är säker på att det kommer väcka ett intresse att också få uppleva dessa miljöer på plats. Så börja med ett besök på Gotlands museum och låt denna vår och sommar bli en tid att upptäcka våra kyrkor! Från 15 maj till 15 september är alla våra kyrkor öppna och välkomnar besökare.