Tjugo par passade på att gifta sig i Martin Luthers kyrka på Alla hjärtans dag
Foto: Jithin Abraham

Tjugo vigslar på drop in

Nyhet Publicerad Ändrad

Tjugo par passade på att säga ja i nöd och lust, när Martin Luthers kyrka erbjöd drop in-vigsel på Alla hjärtans dag. Det är dubbelt så många som förra året.

Biträdande kyrkoherde Bo Wallén är lite trött men väldigt glad dagen efter.
– Det var sådan god stämning, bland paren och hos oss i arbetslaget, säger han.
De tjugo paren var i olika åldrar, och majoriteten hade varit tillsammans i många år men inte tagit stegen ända fram till altaret. Vid ankomsten till kyrkan togs de emot av assistenten Eva Ekermo på expeditionen, som stämde av personuppgifter och att hindersprövning hos skattemyndigheten var gjord.
Bo Wallén, komminister Anna-Maria Carlwe samt musikerna Gunnar Nilsson och Marita Björck bildade två team som jobbade växelvis. Alla par hade en stunds vigselsamtal och möjlighet att välja musik.
Och att så många kom gjorde att den avsatta tiden på eftermiddagen förstås inte räckte till, utan sträcktes ut en bit in på kvällen. Den som missade tillfället denna gång får en ny chans nästa år.
– Vi gör det igen nästa år, det är ingen tvekan om det, säger Bo Wallén.
Bakgrunden till drop in-vigsel är att erbjuda ett kyrkbröllop utan dyr inramning.
– Ett bröllop kan bli hur dyrt som helst, säger Bo Wallén. Och då kan det vara så att den som vill ha det lite enklare också avstår från kyrklig vigsel och gifter sig borgerligt.
– Så vi ville visa att ett kyrkbröllop också kan vara enkelt och snabbt.

Text: Mona Davidsson