Personöden och vackra gravstenar på Östra kyrkogården

Nyhet Publicerad Ändrad

Under några kvällar i början av juni och i slutet av augusti kan man följa med ”dödgrävare” Botvid och redaktör Bengtsson på en dramatiserad kyrkogårdsvandring. Det blir berättelser om kyrkogårdens historia, vackra gravstenar och inte minst, intressanta personöden från förr.

Lars Bäckman iklädd redaktör Bengtssons roll och Bengt-Åke Rundqvist som "dödgrävaren" guidar runt på kyrkogården bland "Gotlandskungar", världsberömda arkeologer, djurrättsaktivister och en demoiselle!

 - Det handlar inte om något spökeri, även om det är två drygt 180-åriga herrar som leder visningen. Vi vill visa och berätta om kyrkogården och om några av de gamla Visbybor som ligger begravda där, säger Lars Bäckman som har rollen som redaktör Bengtsson från Gotlands tidnings familjesida.

INITIATIVET KOM FRÅN Johan Arvidsson och Mats Ahlqvist på Kyrkogårdsförvaltningen.

- Östra kyrkogården är Visbys äldsta kyrkogård. Det är en vacker kyrkogård, mitt i Visby. Här finns många intressanta gamla gravvårdar som vi underhåller och restaurerar vid behov. Stenarna berättar också om gamla visbybor, historier som är väl värda att hålla levande. Det här vill vi visa upp och göra mer känt, säger Johan Arvidsson, på Kyrkogårdsförvaltningen.

 - Som "dödgrävaren" får jag säga en del tokiga saker som såklart redaktör Bengtsson rättar, och så kan jag ställa de där dumma frågorna, de som säkert alla som går med på visningen funderar på, förklarar Bengt-Åke "Botvid" Rundqvist, utifrån sin roll som "dödgrävaren".

Lars Bäckman har skrivit manus, vilket till stora delar utgår från Johan Arvidssons och Åsa Höjers bok "Bland ringkors och murgröna" som kom för ett par år sedan.

 Föreställningar blir det den 8, 9 och 10 juni samt i slutet av augusti, se kommande annons.

Det är fri entré, men endast 25 platser per föreställning, så för den som vill följa med på denna vandring, måste man anmäla sig till Sensus som administrerar biljetter.