Ärkebiskopen på besök hos Church of Pakistan

Nyhet Publicerad Ändrad

På inbjudan av biskop Samuel Azariah i Raiwind stift, besökte ärkebiskop Anders Wejryd den pakistanska kristna kyrkan Church of Pakistan den 18-24 februari. Syftet med resan var framför allt att möta kristna som lever i en utsatt minoritetssituation.

– Att vara kristen i världens första proklamerade islamiska republik är att leva i en mycket speciell situation, och de behöver allt vårt stöd, säger Anders Wejryd som under besöket har träffat såväl kristna som muslimska företrädare för ingående samtal om den situation som råder i Pakistan.

– Moderata muslimska krafter som vill ge utrymme för de kristna behöver också vår bekräftelse eftersom de ifrågasätts av radikala muslimska grupper, förklarar ärkebiskopen.   

Lyfte hädelselagstiftningens konsekvenser
Förutom besök i församlingar och skolor som drivs av Raiwind stift, besökte ärkebiskopens delegation bland annat en högre shiamuslimsk skola för blivande imamer, samt guvernören av Punjab, Chaudhdary Muhammad Sarwar och talmannen Rana Muhammad Iqbal Khan, vilket uppmärksammades i pakistansk television.   

– Vi lyfte särskilt hädelselagstiftningens konsekvenser och situationen för både kristna och andra minoriteter. Guvernören har själv i många år suttit i det brittiska parlamentet och upplevt en minoritetssituation, så viss förståelse kunde han uttrycka, säger Anders Wejryd.   

Delegationen besökte också Human Rights Commission i Lahore och samtalade med kommissionären Imran Rahman. Han medverkade på en hearing i Genève, arrangerad av Kyrkornas Världsråd hösten 2012, med hädelselagstiftningen i Pakistan som huvudtema. Hearingen stöddes ekonomiskt av Svenska kyrkan.   

I ärkebiskopens delegation ingick policychef Gunilla Hallonsten, tf forskningschef Göran Gunner, ekumeniska handläggaren Fredrik Lautmann samt pressekreterare Ewa Almqvist, från kyrkokansliet i Uppsala.   

Se fler bilder på Raiwinds stifts Facebooksida.