Välkommen till Danderyds församling Besöksadress: Angantyrvägen 39, 18254 Djursholm Postadress: BOX 2021, 18202 DANDERYD Telefon:+46(8)56895700 E-post till Välkommen till Danderyds församling

Föreläsningar

Här hittar du information om våra kommande föreläsningar. Varmt välkommen!

FÖRELÄSNINGAR våren 2019

Söndag 17/3 kl. 13.00 Thomas Kazen pratar om Smuts, skam och status. Han predikar också i gudstjänsten kl 11.00.
Plats: Enebykyrkan, vid Enebytorg i Enebyberg.

Tre föreläsningar om Rötter
Missa inte Vårsalongen med tema Rötter i Församlingens Hus, som dessa kvällar
är öppen 18.00–20.00. Fri entré till föredragen.

Våra genetiska rötter
Peter Sjölund, författare till boken Släktforska med DNA. Han visar vilka spännande saker ditt DNA kan berätta om din släkt och ditt ursprung. Du har möjlighet att själv göra ett DNA-test genom topsning. Föreläsningen är gratis, men om man vill göra ett DNA-test kostar det 79 dollar (cirka 700 kr). Kräver betalkort som är upplåst för internetköp.
Tid: Måndag 11/3 18.30–19.45.

Kålrötter, kultur och kiwi
Varifrån kommer maten och på vilket sätt är ursprunget viktigt för oss? Om våra biologiska och kulturella rötter med Anna Lind Lewin, kommunikationsexpert med fokus på mat och lokala råvaror. Anna är ledamot i Kålrotsakademien, och arbetar med en rad olika projekt kring biodling, pollinering och utveckling av drycker på lokala råvaror. Samt formger tidningen Livet sedan 12 år tillbaka!
Tid: Onsdag 20/3 18.30–19.30.

Våra andliga rötter
Varifrån kommer våra olika traditioner? Varför äter vi semlor på fettisdagen? Vilka
traditioner är kulturella, vilka är religiösa och är det ens möjligt att göra den uppdelningen? Vilka rötter delar vi med andra – vilka har blivit rotskott och är bara våra egna? En kväll med prästen Kristin Molander om Sveriges och den kristna kyrkans historia, om seder och bruk från förr till idag.
Tid: Onsdag 27/3 18.30–19.30.
Plats: Församlingens Hus

Klostervägen - en vandring till frihet
Föredrag om tystnad och återhämtning med Ilona Degermark. Att vara i tystnad är som ett hälsopiller, menar Ilona Degermark som arbetar som präst på Skänningeanstaltens kloster.
– Det finns forskning som visar att tystnaden är viktigare för vår hjärna och vårt allmäntillstånd än man tidigare känt till. I tystnaden utvecklar våra hjärnor nya celler. Två timmar räcker för att vårt minne, våra känslor och kognitiva förmåga förbättras. Våra stressnivåer och anspänningar minskar. Vi blir mer kreativa, får möjlighet att bearbeta upplevelser och finna mening med livet, säger hon.
Tid: Onsdag 3 april 18.30–20.30.
Plats: Församlingens Hus.

Sätramässa med föredrag och samtal
Teologisk och andlig fördjupning i Sätraängskyrkan.
Mässa 16.00–16.30.
Lättare förtäring 16.30–16.45,
föreläsning 16.50–18.00.

Försonaren
Teologie doktor och professor Jesper Svartvik föreläser utifrån sin bok ”Att bli vän med nåden”. Har vi begränsat nådbegreppet? Finns det en djupare förståelse av begreppet?
Tid: söndag 7 april.

Den gode herden
Teologie doktor Göran Agrell. Sakramenten dop och nattvard - hur hänger de ihop och vad skiljer vår lutherska tradition från den katolska? Får man gå till nattvard om man inte är döpt?
Tid: söndag 5 maj.