Gröna blad med stora regndroppar
Foto: Maxipixel.net

När ett syskon har dött

Stödgrupper för barn och ungdomar.

Sorg

Sorg är det vi känner när vi har mist någon som stod oss nära. Sorg behöver inte bara vara tårar utan kan också vara känslor som saknad, skuld och ångest över det som hänt. Känslorna kan vara många och starka eller kännas som trötthet. Du kan också vara känsligare än vanligt, ha lättare för att bli irriterad och arg. Sorgen kan ändra sig från dag till dag och det är inte alltid man känner igen sig själv. Det är inte konstigt, för hela livet har ju blivit annorlunda. 

Varje människas sorg är unik. När någon i familjen dör förändras livet och blir sig aldrig likt. Du måste hitta ett sätt att leva vidare i vardagen. Det kan hjälpa att dela sina tankar och erfarenheter med människor som är en i liknande situation. Även om alla har olika sätt att uttrycka sorgen på kan du känna igen dig i andras upplevelser. 

För barn och ungdomar 

Om du vill delta i en stödgrupp är det bra att det har gått några månader sedan dödsfallet, för då är det lättare att orka ta in andras erfarenheter. Även om det har gått några år sedan dödsfallet kan du vara med, om du känner behov av att träffa andra i liknande situation. Du bestämmer hur mycket eller lite du berättar och det vi samtalar om i stödgruppen stannar där.

Var och när?

Stödgrupperna träffas tio tisdagar på Träffpunkt Simonsland (Viskastrandsgatan 5) i Borås. Första träffen är 7 mars och vi avslutar 16 maj. Däremellan ses vi varje tisdag, förutom tisdag vecka 15. Vi börjar varje gång med fika klockan 17.00 och avslutar sedan klockan 19.00. En tid efter sista träffen samlas vi för en återträff.

Hur går det till?

Vi planerar att ha åldersindelade grupper. Flera från samma familj kan delta. Vid träffarna arbetar grupperna med samtal, aktiviteter och övningar kring olika teman t.ex. vad som hänt, vad som blivit annorlunda, minnen, känslor och vad som kan hjälpa i sorgen.  

Intresserad?                

Stödgrupperna är kostnadsfria och alla är välkomna oberoende av livsåskådning. Innan stödgrupperna startar kommer vi träffa varje deltagare enskilt (eventuellt tillsammans med anhörig) för att ge information och svara på frågor. Vi tar löpande emot intresseanmälningar, så tveka inte att kontakta oss!  

Kontakt?

Välkommen att skicka e-post eller ringa till Borås stads anhörigstöd eller till Svenska kyrkan i Borås diakonicentrum:

barnsomanhoriga@boras.se Tel: 033- 35 59 26

boras.diakonicentrum@svenskakyrkan.se Tel: 033-17 95 22

Fyra kvinnor framför en dörr.
Vi som är ledare för stödgrupperna. Foto: David Ottvall

Ledare

Vi som är ledare för stödgrupperna kommer från Svenska kyrkan i Borås och Borås stads anhörigstöd. Alla ledare har erfarenhet av att i sitt arbete möta människor i olika situationer och har erfarenhet av att möta människor i sorg.