Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Boo församling Besöksadress: UTÖVÄGEN 4, 13230 SALTSJÖ-BOO Postadress: BOX 3, 13221 SALTSJÖ-BOO Telefon:+46(8)7476600 E-post till Boo församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Vigsel

Att vigas eller ingå äktenskap är ett sätt att offentligt säga ja till varandra och till ett liv tillsammans.

Bröllop är ofta ett minne för livet, inte bara för dem som gifter sig, utan också för släkt och vänner. Om minst en i paret är medlem i Svenska kyrkan kostar vigseln ingenting.

Akten sker ofta i kyrkan. I Boo har vi bara en kyrka men många vigslar äger också rum i privatägda Boo kapell. Ibland förekommer vigsel i hemmet, utomhus eller i någon annan lokal.

Ceremonin följer alltid Svenska kyrkans ordning för vigselgudstjänst. I samråd med prästen och musiker kan man göra vigseln personlig med olika symbolhandlingar, dikter och sånger.

Vigselgudstjänstens högtidlighet och allvar vill vara ett stöd när vardagen gör sig påmind. Under akten ber vi att kärleken alltid ska få finnas mellan oss i våra liv. Gud är kärlek och all kärlek har sitt yttersta ursprung i Gud. Även de som gift sig borgerligt är välkomna till kyrkan för att få välsignelse och förbön.

Hindersprövning och vittnen

För att vigas behöver ni en präst, två vittnen och en beviljad hindersprövning. Hindersprövningen ansöker ni om hos Skatteverket. Den måste visas för prästen innan vigselgudstjänsten.

Förslag av psalmer och sånger för vigsel 
Vår huvudinriktning är att värna den levande musiken vid våra gudstjänster och kyrkliga handlingar. Organisten tar gärna emot musikönskemål, men är ytterst ansvarig för att kyrklig värdig musik framförs. 

Inför vigseln är det bra att känna till att Boo församling fattat ett beslut om att inte framföra inspelad musik från t.ex. CD eller Spotify under dopgudstjänsten. Däremot går det bra för den som vill och önskar att på egen hand ordna en sångsolist som sjunger vid vigseln.

Om en eventuell sångsolist behöver ackompanjemang till sin sång så hjälper våra duktiga kyrkomusiker till. Vid inbjudan till vigselsamtalet så får du kontaktuppgifter till den kyrkomusiker som kommer att spela vid vigseln.

Klicka här för att öppna listan med förslag av psalmer och sånger för vigsel. 

Samkönad vigsel i kyrkan

Sedan den 1 november 2009 är det möjligt för Svenska kyrkan att viga par av samma kön. Vigselordningen är densamma för sam- och olikkönade par.

Boo församling välkomnar även par som tidigare har ingått partnerskap och som önskar bli välsignade i kyrkan. Vid välsignelsegudstjänsten av partnerskap kan ett par bekräfta sina löften till varandra.

Omvandling av partnerskap
Ni som är registrerade partner i Sverige enligt den tidigare lagen kan när som helst omvandla ert partnerskap till ett äktenskap. Ni kan göra det antingen genom en gemensam skriftlig anmälan direkt till Skatteverket eller genom att viga er inför en vigselförrättare. Omvandlingen från partnerskap till äktenskap påverkar inte era rättigheter och skyldigheter. Ett äktenskap har alltså samma juridiska innebörd som ett partnerskap.

Anmälan till Skatteverket
Om ni vill omvandla ert partnerskap genom en gemensam anmälan skriver ni ett enkelt brev om det till närmaste skattekontor. Ingen särskild blankett krävs. Ni är gifta från och med den dag Skatteverket får brevet.

Vigsel
Om ni i stället vill viga er räcker det att ni lämnar ett intyg till vigselförrättaren om att ni är registrerade partner i Sverige. Ingen hindersprövning krävs alltså. Vigselförrättaren underrättar sedan Skatteverket. Ni är gifta från och med den dag ni vigs.