Boo församling Besöksadress: UTÖVÄGEN 4, 13230 SALTSJÖ-BOO Postadress: BOX 3, 13221 SALTSJÖ-BOO Telefon: +46(8)7476600 E-post till Boo församling

Vigsel

Att vigas eller ingå äktenskap är ett sätt att offentligt säga ja till varandra och till ett liv tillsammans.

Bröllop är ofta ett minne för livet, inte bara för dem som gifter sig, utan också för släkt och vänner. Om minst en i paret är medlem i Svenska kyrkan kostar vigseln ingenting.

Akten sker ofta i kyrkan. I Boo har vi bara en kyrka men många vigslar äger också rum i privatägda Boo kapell. Ibland förekommer vigsel i hemmet, utomhus eller i någon annan lokal.

Ceremonin följer alltid Svenska kyrkans ordning för vigselgudstjänst. I samråd med prästen och musiker kan man göra vigseln personlig med olika symbolhandlingar, dikter och sånger.

Vigselgudstjänstens högtidlighet och allvar vill vara ett stöd när vardagen gör sig påmind. Under akten ber vi att kärleken alltid ska få finnas mellan oss i våra liv. Gud är kärlek och all kärlek har sitt yttersta ursprung i Gud. Även de som gift sig borgerligt är välkomna till kyrkan för att få välsignelse och förbön.

Hindersprövning och vittnen

För att vigas behöver ni en präst, två vittnen och en beviljad hindersprövning. Hindersprövningen ansöker ni om hos Skatteverket. Den måste visas för prästen innan vigselgudstjänsten.

Samkönad vigsel i kyrkan

Svenska kyrkan i Boo välkomnar sedan tidigare par som har ingått partnerskap och som önskar bli välsignade i kyrkan. Vid välsignelsegudstjänsten av partnerskap kan ett par bekräfta sina löften till varandra. Sedan den 1 november 2009 är det möjligt för Svenska kyrkan att viga par av samma kön. Detta efter ett beslut som togs av 2009 års kyrkomöte. En vigselordning för samkönade par har tagits fram. Den nya uppdaterade vigselordningen kan du läsa här.

Omvandling av partnerskap
Ni som är registrerade partner i Sverige enligt den tidigare lagen kan när som helst omvandla ert partnerskap till ett äktenskap. Ni kan göra det antingen genom en gemensam skriftlig anmälan direkt till Skatteverket eller genom att viga er inför en vigselförrättare. Omvandlingen från partnerskap till äktenskap påverkar inte era rättigheter och skyldigheter. Ett äktenskap har alltså samma juridiska innebörd som ett partnerskap.

Anmälan till Skatteverket
Om ni vill omvandla ert partnerskap genom en gemensam anmälan skriver ni ett enkelt brev om det till närmaste skattekontor. Ingen särskild blankett krävs. Ni är gifta från och med den dag Skatteverket får brevet.

Vigsel
Om ni i stället vill viga er räcker det att ni lämnar ett intyg till vigselförrättaren om att ni är registrerade partner i Sverige. Ingen hindersprövning krävs alltså. Vigselförrättaren underrättar sedan Skatteverket. Ni är gifta från och med den dag ni vigs.