Kyrkogård
Boo församlings kyrkogård omgärdar Boo kyrka. Här får den som bor i Boo församling sin sista vila. Kyrkogården är en plats för eftertanke och här hedrar vi dem som inte längre är med oss.
Kyrkogårdsförvaltningen
Kyrkogårdsförvaltningen med personal sköter kyrkogård, fastigheter och administration. Kontakta oss vid frågor om kyrkogården, gravskötsel och borgerlig begravning.
Tel: 08-747 69 01
Telefontider: Må, ti, to kl 09.30 – 12.00.
boo.kyrkogard@svenskakyrkan.se
Ring eller mejla för att boka tid för besök.
Hitta en grav
Letar du efter en grav? På www.gravar.se går det själv att söka reda på gravar. Om du inte hittar den grav du söker efter är du välkommen att kontakta kyrkogårdsförvaltningen.
Regler och ordningsföreskrifter
- Kyrkogården är de dödas vilorum. Besökare skall därför uppträda så att begravning eller annan förrättning icke störs eller kyrkogårdens helgd kränkes.
- Barn får ej uppehålla sig på kyrkogården utan tillsyn av vuxen person.
- Fordonstrafik (även cykling) är tillåten endast på vägar till och från parkeringar inom kyrkogården. Tekniska utskottet äger dock rätt att besluta om undantag från förbudet då särskilda skäl anses föreligga
- Gravrättsinnehavare som inte tecknar skötselavtal med kyrkogårdsförvaltningen förväntas sköta och hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick.
- Inom kyrkogården är det ej tillåtet:
att beträda nysådda gräsytor, planterade områden och andras gravplatser
att bryta grenar och kvistar på träd och buskar eller skada planteringar
att plocka blommor, bär och frukter
att lämna kvar papper, förpackningsmaterial eller skräp på andra platser än de avsedda
att medföra hundar
att rida, åka skidor, kälke eller dylikt
att fotografera eller filma vid begravningar, om inte dödsboet givit sitt tillstånd
att bedriva försäljning
att obehörigt närvara vid öppning eller igenfyllning av grav - Redskap, vattenkannor och vaser, som tillhandahålls av förvaltningen, skall efter användning ställas på avsedda platser. Personliga redskap, vattenkannor och vaser som inte används får ej förvaras inom kyrkogården. Sådana föremål kan bortskaffas av personalen. Vaser i form av konservburkar eller glas är ej tillåtna.
På gravplats får endast levande blommor, kransar av levande växter och gravlyktor tillfälligt anbringas. Plastblommor, kransar av metall eller plast är ej tillåtna. Gravlyktor och vinterkransar som ej borttagits senast den 1 april kan bortskaffas av personalen. - Gravplats får ej inhägnas med kedjor, staket, stenramar eller andra fasta anordningar. Om sådana anordningar förekommer kan de tas bort av kyrkogårdsförvaltningen.
- Kyrkogårdsförvaltningen äger rätt att avlägsna otillåtna planteringar, gravvårdar eller andra föremål som strider mot gällande regler.
- Plantering av träd och buskar är ej tillåten på gravplats. Endast lågväxande perenner och ettåriga växter får planteras inom gravplatsens gränser.
- Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar ej för skador som uppstår genom naturens påverkan, stöld, skadegörelse eller olyckshändelser på gravplats eller gravvård.
Kyrkogårdens historik och utvidgning
År 1911 började kyrkogården anläggas. Det byggdes även en klockstapel. Klockstapeln revs när Boo kyrka byggdes tolv år senare. Ett litet gravkapell byggdes också, det finns fortfarande kvar men det används inte. År 1933 byggdes ett nytt gravkapell efter ritningar av Erik Fant. Det restaurerades år 1994 för att möjliggöra andakter för icke kristna.
Kyrkogården har successivt byggts ut. En del tillkom 1993 under ledning av landskapsarkitekt Kaj Svensson. Den senaste utbyggnaden gjordes 2012 för att göra plats för fler typer av gravplatser.
Gravstenskontroll - ett kontinuerligt arbete
Bakgrund
Instabila och fallande gravvårdar är dels en arbetsmiljörisk för personal på kyrkogården och en säkerhetsfråga för besökare. De kan även skada olika former av utsmyckning på kyrkogården.
Kontrollen kommer att utföras för gravvårdar som är högre än 0,3 m och lägre än 1,5 m (totalt över mark). Gravvårdar som är lägre än 0,3 m anses inte utgöra någon risk för att falla.
För gravvårdar som är högre än 1,5 m behövs individuell inspektion och prövning av stabiliteten. Gamla, tunna gravvårdar av kalksten kan vara sköra och det bör i varje enskilt fall övervägas om de kan utsättas för prövningen utan att riskera att de går sönder.
Nuläge
Gravstenskontroll är ett kontinuerligt arbete som fortgår. Syftet är att trygga att vi har en säker kyrkogård för besökare och personal. Behovet har uppkommit i hela Sverige efter att gravstenar har varit dåligt förankrade, fallit och orsakat allvarliga olyckor. Testet innefattar tre moment: ett lutningstest (enligt CGK:s tabell), ett belastningsprov (stenen ska klara 35 kg) och en dubbkontroll (stenen måste ha minst två godkända dubbar).
Åtgärder
Om akut fara föreligger kan vi bli tvungna att lägga ner stenen eller stötta upp den med en tillfällig lösning tills gravrättsinnehavaren har åtgärdat fastsättningen permanent, vilket är gravrättsinnehavarens ansvar. Om kyrkogårdsförvaltningen bedömer en gravsten som osäker kontaktas innehavaren med ett brev för åtgärd.
Vi tackar för din samverkan till en kyrkogård med säkra gravstenar.
Läs mer
Vill du veta mer om gravstenssäkerhet gå in på länken:
Montering och provning av gravvårdar – för entreprenörer och privatpersoner
Foto: Shutterstock
Perennerbjudande från Boo Kyrkogårdsförvaltning
Boo Kyrkogårdsförvaltning erbjuder fleråriga- återkommande perenner till sina gravrättsinnehavare. En utvärdering har gjorts med start 2018 där man kommit fram till att följande tre perenner fungerar väl på Boo Kyrkogård i sol och halvskugga.
Att kunna erbjuda perenner och igenom det minska miljöavtrycket är i linje med Boo Församlings miljömål.
- Axveronica med blåviolett blomning. Blommar i juli- augusti, ca 25cm hög.
- Alunrot med glänsande grönt bladverk, med röd blomning. Blommar i juli-september, ca 40cm hög.
- Kantnepeta med intensiv blåviolett blomning. Blommar i maj-juni, ca
Prislista
- Axveronica 80 kr/styck
- Alunrot 80 kr/styck
- Kantnepeta 80 kr/styck
Kyrkogårdsförvaltningen reserverar sig för eventuell slutförsäljning.
Grundavgift/ Arbetskostnad tillkommer om 90 kr per perenneplantering.
Obligatorisk grundskötselavgift tillkommer om 400 kr*. Här ingår planteringsyta, (40x60 cm), byte av jord, gräsklippning, ogräsrensning, behovsvattning samt kantbeskärning.
* Priset avser planteringsyta 40x60 cm. Planteringsyta överstigande 40x60 har en kostnad på 500 kr/år. Grav omgärdat av häck/staket har en kostnad på 625 kr/år
För att kunna erbjuda en fördelaktig plantering över tid sker planteringen av perenner under våren och hösten. Kyrkogårdsförvaltningen ombesörjer föryngringsdelning av perenner. Föryngringen görs utan extrakostnad.
Tips!
En planteringsyta som är 60 cm x 40 cm rekommenderas max 3 stycken perenner. Självklart kan man kombinera planteringen med sommarblommor.
Vid beställning använd följande beställningsblankett och skicka den till: Boo församling, Box 3, 132 21 Saltsjö-Boo
Beställning kan även görs via telefon eller mail till kontaktpersonerna nedan
Eva Blom:
eva.blom@svenskakyrkan.se
08-747 69 13
Lise-Lotte Ekholm
lotta.ekholm@svenskakyrkan.se
08-747 69 02
Catrin Malmsjö Ström
catrin.malmsjo.strom@svenskakyrkan.se
08-747 66 29
Gravskick
På Boo kyrkogård tillämpas fyra olika gravskick: kistgrav, urngrav, minneslund och askgrav.
Gravskötsel
Att vårda en grav är ett sätt att hålla minnet levande och en gärd av respekt för den avlidne.