vit lilja

Begravning

Det är viktigt att ta farväl, särskilt vid livets slutliga avsked - döden. Då kan seder och symboler i samband med en begravning vara till tröst och stöd i det svåra och smärtsamma avskedet.

Bokning av begravning och gravsättning

Bokning av begravning

E-post till Boo församling

Telefontider:
Mån, tis, tors & fre kl 9-12
Ons 13–15

Bokning av gravsättning och borgerlig begravning
Kyrkogårdsförvaltningen
Tel: 08 -747 66 29
E-post till Kyrkogårdsförvaltningen

Telefontider:
Måndag till fredag kl  9.30–12

Begravningsbyrå
Många väljer att anlita en begravningsbyrå för att ordna med allt det praktiska kring begravningen. Det är inget man måste göra, men de har stor erfarenhet och kunskap som kan vara till hjälp. Begravningsbyråer i närområdet kan du söka upp på nätet.

Begravningsrätt
Den som tillhör Svenska kyrkan och därmed betalar kyrkoavgift behöver inte i sin församling betala för begravningsgudstjänsten enligt Svenska kyrkans ordning; präst, kyrkomusiker och upplåtelse av kyrka. En sådan gudstjänst ingår i kyrkoavgiften. Samma rätt har du om du väljer att ha begravningsgudstjänsten i annan församling än hemförsamlingen.

Kostnaderna för gravplats täcks av den begravningsavgift alla betalar vare sig de är medlemmar i Svenska kyrkan eller inte. Bårtäcke finns att låna kostnadsfritt.

Möjlighet att samtala
Präster och diakoner är vana att möta människor i svåra situationer och de har tystnadsplikt. Ta gärna kontakt med någon av våra präster eller diakoner om du vill prata.

Samtala i grupp
Du har möjlighet att delta i en sorgecirkel. Där möter du andra som också mist någon närstående och kan dela ta del av andras erfarenheter. Läs mer om församlingens sorgecirkel här.

Förslag av psalmer och sånger för begravning
Vår huvudinriktning är att värna den levande musiken vid våra gudstjänster och kyrkliga handlingar. Inspelad musik kan förekomma under griftetalet (högst två stycken). Organisten tar gärna emot musikönskemål, men är ytterst ansvarig för att kyrklig värdig musik framförs. Snabbaste sättet att nå organisten är via mail (tjänstgörande musiker vid begravningar är ledig måndagar- tisdagar)

Observera att Spotify inte längre tillåter att musik från deras tjänst spelas upp på gudstjänster. Det gäller alla typer av gudstjänster, även begravning, dop och vigsel. Regeln gäller f.r.om. 1 april 2019.

Klicka här för att öppna listan med förslag av psalmer och sånger för begravning.