Kyrkan
Foto: Arkiv

Skandinaviska kyrkan i Ayia Napa

Välkommen till den Skandinaviska kyrkan i Ayia Napa! Kyrkan ligger i närheten av havet på den sydöstra delen av Cypern.

Lasaros -  kom ut!

Det är Jesus som säger så till vännen Lasaros som har legat fyra dagar i sin grav. Vi läser om honom kommande söndag som har temat ”döden och livet”.

En tid efter att Jesus har kallat honom tillbaka till livet utbryter förföljelser och han flyr till Cypern tillsammans med sina systrar Marta och Maria. Enligt legenden blev han sedan Cyperns förste biskop. Många av oss har besökt Lasaros gravkyrka i Larnaca, som fått sitt namn efter grekiskans larnax som betyder sarkofag eller likkista.

Jesus gråter när han hör att den älskade vännen dött. Han ber till Gud och älskar honom tillbaka till livet. -Lasaros kom ut! Gör honom fri och låt honom gå!

Vi ska alla dö – brukar vi säga utan att alltid tänka på den tomhet och saknad som följer i dödens spår. Allt tar slut.Varför ska man påminnas om detta? Jo, så att Jesu auktoritet över döden skulle få lysa ännu starkare för oss.  Döden kan inte sätta stopp för relationen till Jesus. Den är obruten och pekar framåt.  Inte som ett mirakel att Lasaros skulle slippa undan döden. Han uppväcks ju till ett liv för att så småningom dö, men väcks till ett nytt liv där döden inte har sista ordet. Lasaros – kom ut!Dödens mäktiga tystnad och sorg bryts av kärlekens auktoritet.

Vad som sker med Lasaros pekar fram mot Jesu egen död och uppståndelse.Genom min tro har jag del i det liv som inte dör. Där Jesus är och tron bejakas där är också livet och framtiden. Inget kan hindra detta.

I allt som vill döda, begränsa och förkrympa eget eller andras liv får vi höra Jesu ropa: Kom ut! Gör honom fri och låt honom gå!

Thomas Nordin