Alfta-Ovanåkers församling Besöksadress: Västra Kyrkogatan 9, Johannesgården, 82230 Alfta Postadress: Box 73, 82222 Alfta Telefon: +46(271)10079 E-post till Alfta-Ovanåkers församling

Öjungs kapell

I den lilla byn Öjung finns sedan 1840-talet ett kapell med kyrkogård.

Bild: Björn wiksten

I mars månad 1840 beslutade nybyggarna i Öjung att bygga ett kapell med begravningsplats i byn. De fattiga nybyggarna lovade att efter förmåga bidra till kapellets byggande dels genom att köra fram timmer och dels genom dagsverken, men fick dessutom ekonomiskt bidrag genom kollekter från andra orter.

Under 1844 timrades byggnaden upp och året därefter gjordes ytterligare arbeten, bl.a. sattes glas in i fönstren och 1846 invigdes kyrkogården och förmodligen även kapellet.

Altaruppsatsen i Öjungs kapell utgörs av en stiliserad framställning av orgeln i Ovanåkers kyrka, d.v.s. en förenkling av hur det såg ut i Ovanåkers kyrka vid invigningen. Dopfunten är tillverkad av en knotig trädstam och har en dopskål av mässing.

Bild: Björn Wiksten