Alfta-Ovanåkers församling Besöksadress: Västra Kyrkogatan 9, Johannesgården, 82230 Alfta Postadress: Box 73, 82222 Alfta Telefon:+46(271)10079 E-post till Alfta-Ovanåkers församling

Mattsmyra kapell

I Mattsmyra finns ett unikt träkapell byggt i slutet av 1800-talet.

Bild: Urban Guvelius

Mattsmyra kapell fick sitt unika utseende tack vare prosten Ferdinand Wahlström i Voxna och dåvarande folkskoleinspektören Richard Norén. Det invigdes 1888, men brann ner redan julnatten 1890. Det nuvarande kapellet återuppfördes som en kopia av det förra och invigdes 1891.

Kapellet är byggt i en enhetlig nygotik med synliga takstolar och har snidade detaljer, där ett likarmat, grekiskt, kors är ett återkommande motiv.

Altaruppsatsen utgörs av ett kors med svepeduk och törnekrona och är skulpterad av bildhuggaren Dyfverman.

Gudstjänst firas i Mattsmyra några gånger under sommarhalvåret. Dessutom firas varje jul julotta med levande ljus i kapellet.

Mattsmyra Kapell Bild: Urban Guvelius
Bild: Urban Guvelius