Foto: Henrik Viberg

Organister och körledare

Musiklivet i Uppsala domkyrka leds av ett erfaret arbetslag. Läs mer om dem och om vilka de är.

Ulric Andersson
Ulric Andersson Foto: Magnus Aronson

Ulric Andersson, domkyrkoorganist

Ulric Andersson är utbildad kyrkomusiker, körpedagog, sångpedagog samt operasångare.

Internationell karriär som hjältetenor

Han har haft en internationell karriär som operasångare och sjungit de flesta stora operarollerna som hjältetenor med partier såsom Lohengrin, Siegmund, Hoffmann m.fl. på repertoaren.

Både tenorsolist och dirigent

Ulric har också varit tenorsolist i de flesta större oratorierna. Han har även dirigerat flertalet av de sakrala verken för kör och orkester, såsom Bachs juloratorium, Johannespassionen, Matteuspassionen, h-moll­mässan, Verdis Requiem, Cherubinis Requiem, Mozarts Requiem, Hän­dels Messias m.m. Likaså har han givit orgelkonserter både inom och utanför landets gränser.

Utöver sin karriär som operasångare har han under flera år även undervisat i sång på Musikhögskolan i Malmö samt varit ut­bildningsledare för kyrkomusikerutbildningen på dåvarande Ersta Sköndal högskola. Ulric är sedan 2013 domkyrkoorganist i Uppsala och har som sådan också uppdrag på både stifts- och nationell nivå inom Svenska kyrkan.

Foto: Mårten Löfgren

Milke Falck

Milke Falck är biträdande domkyrkoorganist i Uppsala domkyrka sedan 1990 och leder Uppsala Domkyrkokör sedan 1994 samt studentkören Schola Cantorum sedan 2009.

Han studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, bl.a kördirigering för professor Eric Ericson, orgel för professor Olle Scherwin samt cembalospel för Eva Nordenfeldt.

Undervisar i kördirigering

Sedan 1974 har han varit verksam som organist och körledare på en rad platser, bland annat i Visby domkyrka och  S:t Jacobs kyrka i Stockholm.
Han är välkänd dirigent och engageras ofta i pedagogiska sammanhang för undervisning i bl.a kördirigering.

Fransk barockmusik är en passion

Milke Falck har dirigerat många av de stora oratorierna och vid ett flertal tillfällen presenterat och spelat in fransk barockmusik av Jean-Baptiste Lully och Michel-Richard de Lalande.

Svensk folkmusik

Han har också verkat för att lyfta fram den svenska folkmusiktraditionen, bl.a genom många samarbeten med pianisten och tonsättaren Nils Lindberg och har som dirigent turnérat i ett flertal  europeiska länder samt även i USA.

Foto: Eva-Marie Hopstadius

Eva-Marie Hopstadius

Eva-Marie Hopstadius (f 1980) är utbildad vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Från 1 augusti 2022 är hon anställd som organist i Uppsala domkyrka där både körledning, orgelundervisning och orgelspel vid gudstjänster och förrättningar ingår i arbetsuppgifterna.

Tidigare organist i Västerås domkyrka

Hon kommer närmast från organisttjänst i Västerås domkyrka, där hon arbetat de senaste 15 åren.

Foto: Mårten Löfgren

Margareta Raab

Margareta Raab är organist i Uppsala domkyrka samt konstnärlig ledare för Uppsala domkyrkas flickkör och Uppsala domkyrkas gosskör. Hon är utbildad vid Geijerskolan i Ransäter och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. I 15 år arbetade hon som kyrkomusiker och körledare i Oscarskyrkan i Stockholm.

Regelbundna körturnéer

Margareta har medverkat vid ett stort antal TV-, radio-, och CD-inspelningar samt genomfört körturnéer i Sverige och utomlands. Hon anlitas frekvent som gästdirigent och föreläsare i barn- och ungdomskörmetodik.

Uppmärksammad för sina insatser som körledare

2011 tilldelades Margareta Raab Uppsala kommuns kulturstipendium. Hösten 2013 var hon konstnärlig ledare för Young Cathedral Voices, en internationell körfest i Uppsala domkyrka med över 400 gästande korister från olika delar av Europa. Margareta Raab mottog utmärkelsen Årets barn- och ungdomskörsledare 2018.

Några ord från Margareta om musikens betydelse

”Jag brinner för barns sång och för deras rätt att bli tagna på allvar och sjunga på hög nivå. Sedan många år är jag engagerad i Svenska kyrkans gosskörsförening, under åren 2015-2022 som ordförande. Förutom Bach älskar jag nästan all musik som är engelsk, särskilt Byrd, Stanford och Britten.”

Mer om musiken i Uppsala domkyrka

Musik

Musiken har en alldeles speciell plats i domkyrkan. Här kan du vara med om starka musikaliska upplevelser under de höga valven, både som konsertbesökare och körmedlem.