Staty och minnesplats invigs 14 juli

På årsdagen av flygolyckan invigs en ny minnesplats på Backens kyrkogård med en marmorskulptur av konstnär Inger Sannes.

Nu finns en minnesplats på Backens kyrkogård för den som har sorg och vill ha en plats för avskildhet och reflektion. Ytan är inramad med körsbärsträd, en prydnadsapel och ett sorgeträd. Här står den nya 1,7 meter höga marmorskulpturen av konstnär Inger Sannes. Konstverket heter Ellips och tillverkad i italiensk carraramarmor, som tål i nordiskt vinterklimat. Inger Sannes medverkar vid invigningen som hålls onsdag den 14 juli.

– Det har varit en ära att få göra en skulptur hit, säger hon. Vi människor behöver minnesplatser där vi kan stanna upp och reflektera. Det fina med abstrakt konst är att alla får sina egna reflektioner, oavsett religion, tro eller filosofisk läggning.

Inger Sannes, konstnär.

Namnet på skulpturen Ellips är inspirerat av universum och planeternas banor.

– Även i relationer uppkommer sådana ellipser, vi möts i perioder och sedan kommer vi bort i från varandra. Ändå hör vi alltid ihop, säger Inger Sannes.

Området invigs den 14 juli, på tvåårsdagen av flygolyckan där nio personer omkom 2019. Platsen är till för alla som bär på någon slags sorg.

– Att skapa rum för sorgens uttryck är en del i vårt uppdrag att bedriva begravningsverksamhet, säger Lena Fagéus, kyrkoherde i Umeå.

Program onsdag 14 juli 2021

Kl 16–18

• Invigning av statyn och minnesplatsen.
  • Mingelfika
  • Konstnär Inger Sannes berättar om skulpturen kl 16.30 och 17.30.

Kl 18.00

• Musik i Backens kyrka.
    Anton Eriksson, baryton. Anders Wälimäki, orgel/piano. Lena Fagéus, textläsning.

Ellips

• Konstverket av Inger Sannes står på Backens kyrkogård sedan slutet av maj. Den 14 juli invigs skulpturen officiellt.
  • Ellips är en 170 cm hög skulptur av italiensk carraramarmor på en 20 cm hög sockel av svart sandblästrad granit
  • Konstnären har samarbetat med Studio Sem i Pietrasanta, Toscana
  • Står på Backens kyrkogård, kvarter 7, ovanför askgravlunden. Minnesplatsen är inramad med träden bergskörsbär och prydnadsapel. Här finns även en rabatt med perenner och en hängsälg som sorgeträd. På ytan nedanför kommer det att bli ängsmark.
  • Fler verk av Inger Sannes ser du på hennes webbplats.

Fler artiklar ur Spira: