Meny

”Som att andas genom ett sugrör”

Doften av liljor, parfym och vissa ren­göringsmedel gör Carina Sehlström sjuk. Hon får huvudvärk och klåda, men värst är svårigheten att andas. – Det är som att andas genom ett sugrör. Ett riktigt tunt!

Carina Sehlström älskar lavendel i lagom mängd och tycker att nyklippt gräs doftar gott. Men av många lukter blir hon dålig. På frågan vilka dofter hon reagerar negativt på blir svaret: ”Hur många sidor har du i tidningen?”

Carina ler och börjar räkna upp: parfym, rengöringsmedel, vissa blommor, fisk, gräspollen, damm, kvalster, mögel… Vissa ämnen är hon allergisk mot, annat förvärrar hennes astma eller ryms inom begreppet doftöverkänslig.

– Det är svårt att förklara hur mycket det påverkar mig, säger Carina. Ett tag brukade jag ha med mig ett sugrör som jag bad den som inte förstod att andas igenom.

Genom sitt arbete bland döva och hörselskadade är hon van att kämpa för dem som lätt hamnar utanför samhället. Hon mejlar företag och försöker sprida information på olika sätt. Bristen på kunskap kan hon hantera. Nonchalans är värre.

– Mina kompisar ­använder mig som mögelhund, säger Carina Sehlström som reagerar på fler lukter än de flesta. Bild: Lina Eriksson

– Det är inte roligt att bli ifrågasatt. Jag blir ledsen över att höra kommentarer som ”du inbillar dig bara” medan jag akut får ta extra astmaspray.

Carina påpekar att hon förstår att alla miljöer inte går att anpassa till alla. Det finns så många människor som är överkänsliga och som reagerar på olika saker.

– Jag begriper att man inte kan plocka bort allt, men vissa blommor och rengöringsmedel är lätta att byta ut.

Carina försöker undvika miljöer där hon blir sjuk. Hon måste ständigt välja aktivitet. Vilken kyrka har levande gran eller hyacinter? Har hotellrummet heltäckningsmatta? På vilket träningspass luktar det minst?

När det gäller träning älskar Carina grupppasset Body pump. Men fysisk ansträngning och en träningslokal där svett blandas med parfymer är en dålig kombination.

– Jag ställer mig längst bak nära dörren, för att snabbt ha en reträttväg. Men oftast går jag på vattengympa i stället, där är alla nyduschade och rena.

Text Ulrika Ljungblahd

Doftöverkänslighet

Den som är doftöverkänslig reagerar på dofter och produkter som de flesta tål. Det är ofta parfym, blommor, rengöringsmedel och tvättmedel. Symptomen kan vara nysningar, heshet, hosta, tungt att andas, huvudvärk, ögonirritation och trötthet.

Sex procent av vuxna i Sverige uppfyller kriterierna för ­diagnosen doft­överkänslighet, SHR (sensorisk hyper­reaktivitet). Det finns ingen behandling, utan den som drabbas försöker undvika situationer, produkter och miljöer som ger problem.

Källa: 1177 Vårdguiden och Astma- och allergiförbundet