Vaktmästare Anders Lundmark tänder ett ljus i Backens kyrka.
Foto: Matilda Audas Björkholm

Medeltida Backens kyrka fyller 30 år – så minns Anders tiden efter branden

I år är det 30 år sedan Backens kyrka återinvigdes efter branden. Vaktmästare Anders Lundmark jobbade vid både invigningen och eldsvådan fyra år tidigare.  – Det var en helt overklig känsla, minns han.

Pingsthelgen 1990 invigs en nyrenoverad Backens kyrka med helt ny färgskala och ett vackert glasfönster i blickpunkten. Rekordmånga brudpar vill gifta sig under sommaren och framtidstron är stor i församlingen.

Fyra år tidigare, fredag den 7 november 1986, ringer telefonen hemma hos vaktmästare Anders Lundmark, som är 23 år och ganska ny på jobbet. Efter ett dramatiskt besked kastar han sig i bilen och först när han är nästan framme vid Backens kyrka ser han den 20 meter höga rökpelaren stiga mot skyn.

– Det var en helt overklig känsla, minns han.

Framemot kvällen, medan brandkåren fortfarande arbetar med släckningen på vinden, börjar anställda och frivilliga att bära ut kyrkböcker, textilier och kyrksilver från sakristian och källaren. Branden förstör allt i kyrkorummet, men når inte in i de andra utrymmena. Anders minns lättnaden när utredningen senare bekräftar att ingen glömt något levande ljus eller brutit sig in, utan att orsaken är ett isolationsfel i ett element.

Direkt efter branden flyttar gudstjänster och annan verksamhet till församlingsgården på Backenvägen. Innan beslutet om återuppbyggnad diskuteras idén att bygga en ny modern kyrka där och låta Backens kyrka bli ruin.

Vaktmästare Anders Lundmark står framför altarfönstret i Backens kyrka.
Altarfönstret är Anders Lundmarks favoritplats i Backens kyrka. Foto: Matilda Audas Björkholm

Ser fortfarande ny symbolik efter 30 år

När den tekniska undersökningen visar att de medeltida murarna och valven från 1950-talet klarat hettan anlitar Svenska kyrkan arkitekt Jerk Alton för återuppbyggnaden. Konstnär Pär Andersson står för målningarna och konstnär Astrid Theselius för det karaktäristiska korfönstret, som också är altartavla. Det är Anders Lundmarks favorit i kyrkan.

– Fönstret såg så enkelt ut på skisserna, men målningen innehåller så mycket symbolik, säger Anders, som fortfarande uppmärksammas på nya detaljer av barn under kyrkguidningar.

Med ett avbrott på nio år som vaktmästare i Umeå stads kyrka har Anders arbetat sedan 1985 i Backens kyrka och dess församlingsgårdar. 

– Det är en kort tid historiskt, men jag har fått vara med om väldigt mycket, säger han och konstaterar att många kyrkvaktmästare stannar kvar länge på samma ställe.

– Det är en slags kallelse.

30-årsjubileumet den 11 oktober 2020 är ett bra sätt att uppmärksamma Backens kyrka, tycker Anders Lundmark.

– Den betyder fortfarande mycket för så många, säger han.  

jubileumsgudstjänst 11 oktober kl 11.00

  • Backens kyrka återinvigdes under pingsthelgen 1990, men under corona-våren flyttades firandet fram till tacksägelsedagen den 11 oktober.
  • På jubileumsgudstjänsten medverkar Anders Lundmark  för att berätta om branden och invigningen.
  • Andra medverkande är: Malou Wirström, präst. Ingemar Grahn, sång, Maria Axell, musiker. Kyrkokören, Per Brännström, violin. Johanna Brännström, cello.
  • Det blir visning av mässhakar och gamla föremål samt fika med smörgås i Paviljongen efter gudstjänsten.
  • Maxantal 50 personer.

Hitta till Backens kyrka

Backens kyrka är huvudkyrka i Umeå landsförsamling

Besöksadress
Häradsvägen 22 
903 62 Umeå 
Busshållplats Klockarvägen

Öppettider: Vardagar kl 10.00–16.00 och i samband med gudstjänster och andra arrangemang.

E-post  Umeå landsförsamling
Telefon 090-200 25 00

Koordinater
Latitud 63.830723 
Longitud 20.169637
Klicka här för att se en karta>

I den nyrenoverade prästgården ovanför kyrkan finns kontor samt verksamhets- och samlingslokaler. Läs mer om Prästgården här>

Fler artiklar och nyheter