Foto: Peter Lindegren

Gör din egen julkrubba

Nyhet Publicerad Ändrad

Mer tid än vanligt hemmavid? Varför inte göra en egen julkrubba. Använd pepparkaksdeg, papper eller er själva!

Gör en pepparkakskrubba

Du behöver:

Pepparkaksdeg - hemgjord eller köpt

Mall för pepparkakshuset samt formar för figurer

Kristyr:

• 2 dl siktat florsocker
  • ½ äggvita
  • 2-3 droppar ättikssprit

Vispa ihop ingredienserna med elvisp. Droppa i karamellfärg om kristyren ska vara färgad. Häll kristyren i en smörpappersstrut, klipp ett litet hål och börja garnera!

Gör så här:

1. Kavla degen tre millimeter tjock för delarna till stallet, något tunnare för figurerna.
  2. Skär ut delarna direkt på plåten.
  3. Det går bra att använda vanliga formar för gubbar, gummor och djur till krubban.
  4. Skär de kanter som ska passas mot andra kanter raka direkt efter att plåten har tagits ur ugnen.
  5. Montera med smält socker eller sockerlim.
  6. Dekorera det fantasifullaste du kan!

Rita och klipp ut

Klipp ut din egen julkrubba Foto: Lars Segerstedt

Så gör du ett unikt julkort

– och får berättelsen om den första julen på köpet!

Fler artiklar ur Spira:

Så upptäcker du Umeås historia i stans kyrkor

Publicerad:

Umeå firar 400 år, men stans äldsta kyrka har faktiskt hundra år till på nacken. En närmare titt på kyrkorna under århundradenas gång avslöjar också Umeås historia.

”Det är hit man kommer när man kommer hem”

Publicerad:

Torsdagskvällar är helig tid. Då sitter Carola Hedmark tyst i grupp längst fram i Ålidhemskyrkan. Meditationen hjälper henne att utforska sina inre rum, trots sin tinnitus.

”Tillsammans gör vi rummet heligt”

Publicerad:

Jonatan Widmark har två favoritplatser i Tegs kyrka – det lilla andaktsrummet i källaren och altarringen i den stora kyrksalen.

5 gömställen från press och stress

Publicerad:

Behöver du ett tjuffe från prestation och stress? Välkommen in i kyrkorummet.

Hållplats Mariakyrkan: När faller vi på knä?

Publicerad:

Mariakyrkan fyller 40 år och Christer Rosenqvist stannar till på sju platser i kyrkan för en andakt. Se filmerna på Instagram.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.