Två kvinnor serverar mat till en tredje.
Foto: Johannes Frandsen

Du behövs!

Det finns många sätt som du kan hjälpa andra medmänniskor på. Att bli medlem, engagera dig som volontär och att ge en gåva är några.

Att vara ideell medarbetare innebär att satsa tid och engagemang i en viss uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Det finns många olika verksamheter inom Svenska kyrkan i Umeå där ditt engagemang gör skillnad. Du får ingen ekonomisk ersättning, men många som ställer upp frivilligt upplever att det också berikar ens eget liv.

I kyrkan kan det handla om att hjälpas åt med kyrkfika, gruppverksamheter, baka bröd till en marknad eller besöka ensamma människor.

Så här gör du!

Du kan anmäla dig till ett aktuellt volontäruppdrag. Finns det inget som riktigt passar? Skicka ett mejl eller ring någon av kontaktpersonerna som du hittar via länkarna nedan.

Vill du se vilka aktuella uppdrag vi har >

Är du intresserad av att engagera dig inom ett specifikt område >

Är du intresserad av att engagera dig i en specifik kyrka >

Vill du bli ideell rebell >

Vad händer sen?

Vi kontaktar dig för ett samtal för att se vilken uppgift eller uppdrag som passar.

När du fått ett uppdrag går du igenom uppgiften med en anställd och skriver en överenskommelse med tider, plats, uppgift och tystnadslöfte. Du är försäkrad under uppdraget. Efter avslutat uppdrag kan du få ett intyg till ditt CV.

Har du frågor? umea.diakonicentral@svenskakyrkan.se

Bli en ideell rebell

En verkstad för dig som ser saker du vill förändra och har en idé om vad du vill göra! Utmana dig själv och bli modigare tillsammans med andra.

En man från Svenska kyrkan lämnar en matkasse till en äldre dam vid ytterdörren.

Aktuella volontäruppdrag i Umeå

Vill du finnas där som medmänniska, läsa sagor för barn eller hjälpa unga med läxor? Du kanske har något eget förslag på vad du kan och vill bidra med? Läs mer om de uppgifter som vi behöver hjälp med just nu.

Vilken typ av uppdrag är du intresserad av?

Är du intresserad av en specifik typ av uppdrag eller vill engagera dig i en särskild kyrka, ring eller mejla den kontaktpersonen.

Umeåbor för Ukraina

Kriget i Ukraina väcker många människors engagemang. Så här kan du bidra för människor som flytt och som är kvar.

Hjälp oss att hjälpa

Runt om i Sverige och i världen arbetar Svenska kyrkan för att hjälpa människor att få ett bättre liv. Vi möter många människor som av olika anledningar hamnat i ekonomiska svårigheter. Även här i Umeå. När pengarna tryter och livet är kaos kan kyrkan ibland hjälpa till med ett ekonomiskt stöd. Det kan vara presentkort till en matkasse, deltagaravgift i en fritidsaktivitet, stöd till ett tillfälligt inköp eller en biocheck för att kunna göra något extra med sina barn.

Det är tack vare din och andras gåvor till kontot för diakonalt stöd som vi kan ge bort presentkort till människor i ett akut läge och göra insatser för en långsiktigt hållbar livssituation. Din gåva gör verklig skillnad för en person eller familj, tack!

Swish 123-584 6050
Bankgiro 602-4384 Umeå Pastorat. Märk gåvan: Diakonalt stöd

Du kan läsa mer om hur Svenska kyrkan i Umeå stöttar kyrkans internationella arbete och hur du kan bidra här.

Bli medlem

Som medlem är du med och tar ansvar för kyrkans framtida utveckling och kamp för kärlek, människovärde och livskvalitet. Du bidrar också till att vi kan stödja människor i Sverige och i världen. Läs mer om hur du blir medlem och vad det innebär här

Bli medlem

Oavsett om du är medlem eller inte är du välkommen till kyrkan. Men som medlem bidrar du till att vi kan stödja människor i Sverige och i världen.

Diakonicentralen

Här hjälper vi dig att hjälpa och att få hjälp. Vårt fokus är omsorgen om människan och tron på den egna förmågan till förändring. Vi finns här för stöd och råd.

Internationellt engagemang

Svenska kyrkan finns på plats ute i världen och hjälper medmänniskor till ett bättre liv varje dag. Vi tror på hjälp till självhjälp.

Vän i Umeå

Läs mer om Vän i Umeås arbete för att skapa kontakter mellan svenskar och invandrare på deras egen hemsida.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Teologiska rummet ska vara ett forum med högt i tak, tycker kyrkoherde Kenneth Nordgren.

Våra kyrkor och mötesplatser

Det pågår verksamhet varje dag året runt i våra kyrkor och mötesplatser. Klicka på namnen nedan för att läsa mer om vad som är på gång, vem som jobbar där och mer om byggnaderna.

Kontakta oss

Vill du boka ett dop, gifta dig, prata med en präst? Har du frågor om gravar eller undrar något om Svenska kyrkan i Umeås verksamhet?