Appen Pilgrim Umeå

Ladda ner appen och börja vandra någon av pilgrimslederna själv.

Appen är för tillfället inte tillgänglig för nedladdning från Google play eller App store. Har du redan laddat hem appen fungerar den precis som vanligt. 

Vill du vandra kan Tavelsjörunt-leden vara ett alternativ. Den går runt Tavelsjön och börjar och slutar vid Tavelsjö kyrka. Den följer den kommunala vandringsleden Tavelsjö Runt och det finns ledmarkeringar och informationsskyltar uppsatta längs hela leden. 

Lederna

Det finns flera leder att välja mellan. De är lättvandrade och går för det mesta på stigar och gångvägar. Några ställen, till exempel upp på Bräntberget, stigen till Gamla färjeläget och sträckan förbi Offerstensberget kan vara lite branta och mer utmanande. Använd kartan så hittar du lätt en alternativ väg som passar dig bättre om du vill.

Alla leder har en start och slutpunkt men det går bra att börja och sluta där du själv vill. Östra och västra leden är ringleder och börjar och slutar vid Umeå stads kyrka. 

Östra leden

Leden går österut från Umeå stads kyrka. Den passerar Ålidhemskyrkan, Mariakyrkan, Ersbodakyrkan och Helena Elisabeth kyrka.

Västra leden

Leden börjar vid Umeå stads kyrka och går västerut till Tegs kyrka och Backens kyrka.

Norra leden 

Leden börjar vid Backens kyrka och följer den gamla kyrkvägen norrut till Tavelsjö kyrka. Den går längs stigar och vägar men terrängen kan bitvis vara lite mer utmanande än för övriga leder. 

Tavelsjöruntleden 

Leden går runt Tavelsjön och börjar och slutar vid Tavelsjö kyrka. Den följer den kommunala vandringsleden Tavelsjö Runt och det finns skyltar uppsatta. 

Så fungerar appen

Varje led passerar kyrkor och andra platser. På varje besökt plats får du som vandrare tillgång till ett speciellt innehåll för just den platsen. Det kan vara en andakt, en övning, kulturinformation eller musik. Använd gärna hörlurar för att kunna lyssna mer ostört och koncenterat.

En besökt plats ger en stämpel i pilgrimspasset. Informationen på besökta platser kan du sedan komma åt när du vill genom att klicka på de upplåsta platserna i pilgrimspasset.

 

Policy för integritetsskydd

Appen Pilgrim Umeå samlar ingen information som kan användas för att identifiera eller kontakta en enskild person. För att kunna förbättra appen samlas statistik om hur appen Pilgrim Umeå används. Statistikuppgifterna kan inte kopplas till en specifik person.

Kontakta gärna umea.pastorat@svenskakyrkan.se om du har frågor eller synpunkter på vår policy för integritetsskydd.

Illustrerad frälsarkrans på grön bakgrund.

Så blir promenaden en inre resa

Sugen på en superenkel pilgrimsvandring? Välj nio platser i ditt närområde och kör igång.

Umeå stads kyrka

Likt en mindre katedral står Umeå stads kyrka vid älven i centrum sedan 1894. Kyrkan är välbesökt och rymmer under året olika slags gudstjänster och en omfattande musikverksamhet med många konserter.

Tegs kyrka

Den karaktäristiska kyrkan med sin församlingsgård har sedan den stod färdig 1969 varit en samlingsplats för såväl Tegsbor som olika föreningar i Umeå. Olika kulturella uttryck, öppen barn-, familje- och ungdomsverksamhet samt verksamhet för äldre är uttryck för det.

Backens kyrka och kyrkogård

Backens kyrka

Backens kyrka är Umeås äldsta kyrkobyggnad. Den första stenkyrkan på platsen invigdes redan 1508. Historia, tradition och vackra omgivningar har gjort Backens kyrka till en omtyckt vigselkyrka.

Ålidhemskyrkan

Ålidhemskyrkan byggdes 1973 för att vara en vardagskyrka för alla. Här finns grupper för barn i alla åldrar, en stor verksamhet för vuxna med samtals- och fördjupningsgrupper.

Kyrkstugan vid Nydalasjön

Kyrkstugan en pärla vid Nydalasjön. Under sommarmånaderna driver församlingarna Ålidhem och Umeå Maria Umeås mysigaste kafé. I höst kommer Kyrkstugan hålla öppet för bland annat Ungdomskvällar på måndagar.

Mariakyrkan

Kyrkan, i gult tegel, invigdes 1982. Den är sammanbyggd med församlingssal och verksamhetslokaler och utgör den öppna mötesplats församlingen strävar efter att vara.

Ersbodakyrkan

Ersbodakyrkan stod klar 1982 i ett område som kännetecknas av kulturell mångfald. Ett uttryck för närvaron av olika kulturer är att det i gudstjänsten talas både svenska och engelska. Ersbodakyrkans profilområden omfattar diakoni, dialog med olika religioner och kulturer samt ett arbete med ideella medarbetare.

Helena Elisabeth kyrka

Kyrkan är ursprungligen ett fiskekapell byggt på Holmön under åren 1801-1802. Nu står Helena Elisabeth på Gammlia museiområde. Gudstjänst firas ibland i kyrkan men Helena Elisabeth är framförallt en mycket uppskattad dop- och vigselkyrka.

Hissjö missionshus

Hissjös missionshus ägs av EFS som tillsammans med Umeå landsförsamling regelbundet bedriver verksamhet såsom gudstjänster, öppen förskola, dagträffar varannan vecka och middagar två gånger per termin.

Svedjans kapell i Tavelsjö

Svedjans kapell i Tavelsjö

Kapell Svedjan ligger i byn Svedjan med en underbar utsikt över Tavelsjön med Storön och Tavelsjöberget i bakgrunden.

Tavelsjö kyrka

Kyrkan ligger vackert vid Tavelsjön. Granne med kyrkan ligger församlingsgården där mycket av verksamheten sker.

En brygga sträcker sig ut i lugnt vatten

Andlighet & fördjupning

Här finns möjlighet för dig som vill fördjupa dig i Bibeln och finna stillhet i bönen. Det finns också grupper för dig som vill finna kraft till självhjälp i en 12-stegsgrupp eller samtala om livet.