Konfirmation

Att konfirmera sig innebär att lära sig något om vad kristen tro och tradition är idag och vad det kan innebära för dig personligen. Det är ett minne för livet!

Det året man fyller 14 år får alla kyrkotillhöriga i Trelleborgs församling en inbjudan med ett erbjudande om att konfirmeras. Även den som inte är kyrkotillhörig genom dopet kan konfirmeras, man blir då döpt innan konfirmationen. Vi erbjuder givetvis möjlighet för alla åldrar att konfirmeras, även vuxna. Finns intresse för detta så ta kontakt med församlingen.

Vi erbjuder olika typer av konfirmationsläsning:

• veckoläsning
• helggrupp
• musikgrupp
• sommargrupp

Gemensamt för alla är att studierna omfattar 60 timmars undervisning, minst tio gudstjänster (varav två till jul och två till påsk) samt ett obligatoriskt och kostnadsfritt läger.

Läsningen börjar under hösten 2019 och konfirmationen sker i maj 2020. Undantaget Helggruppen som sker i ju ni och Sommargruppen som är i juli. För sommargruppen planeras enstaka träffar under året med intensivläsning under sommaren.

Vi förlänger anmälningstiden till  den 1/9!

UNDERVISNING
Konfirmationsläsningen inleds med ett introduktionsmöte för både konfirmander och föräldrar. För grupperna ansvarar våra präster och församlingspedagoger. Till sin hjälp har de ungdomsledare som själva konfirmerades för några år sen. Läsningen varvas med aktiviteter och spännande utflykter. Upplägget varierar med vilken grupp du väljer.

GRUPPER
TERMINSGRUPPER
Vi träffas i olika grupper en gång per vecka under två terminer och lär känna varandra, har kul tillsammans, samtalar, diskuterar, läser och reflekterar över allt mellan himmel och jord.

De vanligaste läsdagarna brukar vara tisdag, onsdag och torsdag och ett pass tar c:a 2h, vanligen mellan kl.16.00-18.00, och då ingår det, förutom vanliga konfirmationsaktiviteter, även fika.
Uppstart och introduktion 4/9 kl. 18:00 i församlingshemmet.

HELGGRUPP för dig som har vardagarna fullbokade
Helggruppen har läsning enstaka lördagar, men i huvudsak på söndagar.
En rejäl fika ingår vid dessa träffar.
Uppstart och introduktion 25/8 kl. 10:00 i S:t Nicolai kyrka.

MUSIKGRUPP
Vi har ett rullande schema med olika dagar i veckan. Gillar du att sjunga och/eller spela samt att uttrycka dig musikaliskt? Då kan detta vara gruppen för dig!
Ditt intresse avgör. Vi har inga intagningsprov.
Uppstart och introduktion 4/9 kl. 18:00 i församlingshemmet.

SOMMARLÄSNING
Vi träffas några gånger under teminerna 2019/2020 samt besöker minst 10 gudstjänster under samma period. Under sommaren 2020 är det 3 veckors intensivläsning, v. 26, 27, 28. Måndag-fredag 08.30-15.00 med läsning på f.m. och aktiviter på e.m.
Uppstart och introduktion 25/8 kl. 10:00 i S:t Nicolai kyrka.

LÄGER
En obligatorisk och kostnadsfri lägerresa genomförs under våren före konfirmationen. Traditionellt går den till Polen eller Tyskland. För helggruppen och sommargruppen hålls läger i närområdet..

gudstjänser

Under terminsläsningen ska konfirmanderna gå minst 10 gånger på gudstjänst, så vissa söndagar tas alltså i anspråk.

konfirmationsgudstjänsten är en fest

Konfirmationen är också ett utmärkt tillfälle att samla nära och kära för en trevlig fest efter den avslutande konfirmationsgudstjänsten på våren. Det kan bli ett minne för alla och kanske början på en ny vänskap och förnyade relationer.

ANMÄLAN KONFIRMATION 2019/2020 (senast 1/9)

Vi tar emot högst 20 konfirmander per grupp. Ange ditt 1:a-, 2:a- och 3:e-handsval.

VI PRATAR OM LIVET
Vi vill öppna upp för samtal om livets både ljusa och mörka sidor och vår förhoppning är, att detta kan ge tid för en stunds eftertanke och vara till hjälp på vägen mot vuxenlivet. Kanske kan man säga att vi erbjuder en möjlighet att stanna upp lite i alla ”måsten”, krav och prestationer för att ställa de grundläggande frågorna om livet, kärleken och döden.

EN TRYGG MÖTESPLATS
Vår ambition är att skapa en trygg mötesplats för ungdomar, en plats där man kommer som man är. Vi pratar om allt möjligt och utgår från den kristna trons budskap, bibelns berättelser och lärdomar.

ETT MINNE FÖR LIVET
Vi hoppas att du efteråt ska känna att du fått svar på dina frågor, att du fått nya kompisar, haft en jätterolig tid och att du lärt dig mer om Gud, Jesus, livet och världen. Kanske var kristen tro något för dig, kanske inte, men du vet vad det handlar om. Kunskap kan aldrig tas ifrån dig och erfarenheten bär du med dig i livet.

Karl-Johan Eklund

Pedagog, Konfirmandansvarig