Vigsel

Vigsel i Svalövsbygdens Pastorat

Vill du gifta dig i en liten medeltidskyrka eller en stor 1800-talskyrka?
Vi har 9 kyrkor att välja mellan: Sireköpinge, Felestad, Billeberga, Tirups, Svalövs, Torrlösa, Norrvidinge, Källs Nöbbelöv och Norra Skrävlinge kyrkor. 
 
Ett bröllop är alltid en fest och ett minne för livet. Inte bara för dem som gifter sig utan också för släkt och vänner.
Att vigas eller ingå äktenskap är ett sätt att offentligt säga ja till varandra och ett liv tillsammans. Vigselakten i sig är en symbolhandling där vi som par lovar att vi vill älska och satsa helhjärtat på varandra hela livet. Vi ber att kärleken alltid ska finnas mellan oss. Gud är kärleken och all kärlek har ytterst sitt ursprung i Gud.

Stor fest eller enkel högtid
Ofta planeras bröllopet långt i förväg. Men vigseln i sig måste inte alls vara stor och påkostad. Den är gratis för Svenska kyrkans medlemmar och kan i princip äga rum var som helst. Förutom brudparet behövs egentligen bara vigselförrättaren och två vittnen för att vigseln ska bli juridiskt giltig.

Vigsel i kyrkan
En kyrklig vigsel sker ofta i kyrkan. Själva kyrkorummet förstärker stämningen av högtid och allvar. Det finns en given ritual för Svenska kyrkans vigselakt. I samråd med musiker och präst kan paret komma överens om musik, sång och övrig utformning av akten. Boka tid för vigseln i god tid, särskilt om ni vill ha den i en populär kyrka.

Heligt förbund
Den kyrkliga vigseln präglas av tanken att äktenskapet är en Guds gåva och ett heligt förbund. Man uttrycker det med läsning av bibelord, brudparets löften ”inför Gud och i denna församlings närvaro”, bönen över ringarna och välsignelsen över brudparet. Att vigas i kyrkan med bön och Guds välsignelse stärker gemenskapen och samhörigheten. Ordning för Vigselgudstjänst finns i Den svenska psalmboken.

Hindersprövning
Innan man kan gifta sig måste man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket.
 
Kontakta pastorsexpeditionen , så kan vi ge dig mer information.
(tel 0418-667700)
Vill du låna brudkrona?
Vi har några sådana till utlåning