Fler kyrkor är öppna dagtid!

Kyrkorna i Gösslunda, Rackeby, Skalunda och Otterstad är öppna 10.00-16.00.

Upptäck en kyrka nära dig!

Fyra av församlingens kyrkor står öppna mellan 10.00 och 16.00.
Här finns mycket att upptäcka och titta på. Ta cykeln eller bilen, en fikakorg och gör en utflykt! Det finns vandringsleder och mycket annat att titta på i närheten också! 

Foto: Kerstin Larsson

SKALUNDA KYRKA
Skalunda kyrka är församlingens (och Kållands) äldsta kyrka. En del menar att rötterna sträcker sig så långt som till 1000-talet, mer troligt är nog tidigt 1100-tal. Utsidan har inte ändrats mycket sedan dess. I väster finns en port mot Vänern, Dalbodörren, ett minne från den tid då dalslänningar rodde hit för att fira gudstjänst.
Läs mer om kyrkan här

Sevärt i närheten
SKALUNDA HÖG
Att Skalunda varit en mycket viktig plats, det vittnar förutom kyrkan också Skalunda hög och domarringen strax väster om kyrkan om. Gravhögen är västsveriges största. Skalunda hög är också ett stiftsreservat. 
Läs mer om Skalunda hög på Skara stifts hemsida

HINDENS REV
Skalunda kyrka ligger vid den ändmorän som cirka åtta kilometer västerut bildar Hindens rev. Revet bildades under den senaste istiden för mer än 10 000 år sedan. Vid parkeringsplatsen börjar en stig som fortsätter cirka fyra kilometer ut till revets spets, en fin vandring!
Läs mer om Hindens rev på Destination Läckö-Kinnekulles hemsida

Foto: Kerstin Larsson

OTTERSTADS KYRKA
Otterstads kyrka är församlingens näst nyaste kyrka och stod klar 1855. En del av byggnadsmaterialet hämtades från Otterstads gamla kyrka och två andra raserade kyrkor i närheten. Om kyrkan är relativ ny, är dopfunten i sandsten desto äldre, troligen från 1100-talet!
Läs mer om kyrkan här

Sevärt i närheten
FRÖFJORDSLEDEN
Väster om Fröfjorden, med start vid Otterstads kyrka, finns en led med mycket historia som är 5 km lång. Fröfjordsleden går genom ett omväxlande kulturlandskap med betade strandängar, ett rikt fågelliv och flera gamla ekar. Längs leden passerar du fler historiska platser såsom hällristningar från bronsåldern och Otterstads gamla kyrkplats.
Mer info om Fröfjordsleden finns på Destination Läckö-Kinnekulles hemsida 

OTTERSTADS ÖDEKYRKOGÅRD
Otterstads gamla kyrka låg vid Ullersund omkring 700 meter från den nya. Idag återstår inte mycket ovan jord på den gamla begravningsplatsen. Byggnaden som troligen uppfördes på 1200-talet, raserades i samband med att den nya kyrkan stod färdig 1855.
Läs mer om ödekyrkogården här

LÄCKÖ SLOTT
Ute på en udde i Ekens skärgård i Vänern ligger sagolika Läckö slott. Här kan du strosa omkring i den vackra slottsträdgården, gå på konsert och äta något gott på restaurang Hvita Hjorten. På Naturum Vänerskärgården kan du lära dig mer om Victoriahuset, Kållandsö och Vänerns unika natur och kulturmiljö.
Läs mer om Läckö slott här

Gösslunda kyrka med blommande rhododendron i lila färg i förgrunden
Foto: Kerstin Larsson

GÖSSLUNDA KYRKA
Gösslunda kyrka är belägen mitt på Kålland, ca åtta kilometer norr om Lidköping. Kyrkan är uppförd i huggen sandsten under första halvan av 1100-talet. 
Läs mer om kyrkan här

Sevärt i närheten
VILLA GIACOMINA-PARKEN
Här har man en fin utsikt över Vänern med Lidköping och Kinnekulle.  Parken består av en blandning av inhemska och främmande trädslag. Parken anlades som en engelsk landskapspark 1791. Naturens skönhet skulle framhävas i en engelsk landskapspark och skulle innehålla slingrande stigar, bäckar, broar och lusthus. Greve Gustaf Piper byggde om huvudbyggnaden till en ljusputsad villa i italiensk stil. Huvudbyggnaden och trädgården är idag i privat ägo medan parken förvaltas av kommunen.

VILLABADET
Villabadet är en långgrund strand inte långt från Lidköpings centrum. Här har man en fin vy över Kinneviken och Kinnekulle. Stranden är barnvänligt långgrund och med fin sandbotten. I ena änden av stranden ligger Skogshyddan med servering och minigolf och i andra änden ligger en liten lekplats. 

SKOGSHYDDAN 
Vackert beläget vid Vänerns strand ligger detta trivsamma café. En plats för möten, vila och rekreation. En plats att få njuta av livets goda. En plats för ung som gammal och för ande, kropp och själ. Skogshyddans sommarhem invigdes 1 juni 1957. Missionskyrkan hade köpt villan vid vänerstranden för erbjuda både medlemmar och andra en plats att få komma ut från staden och ha vila och semester.

RACKEBY KYRKA
Rackeby kyrka ligger på Kålland, ca tolv km nordväst om Lidköping. Den ursprungliga kyrkan byggdes under 1100-talet av huggen sandsten. Intill kyrkan finns ett sockenmagasin från 1600-talet.
Läs mer om kyrkan här

Sevärt i närheten
HINDENS REV
Revet bildades under den senaste istiden för mer än 10 000 år sedan. Vid parkeringsplatsen börjar en stig som fortsätter cirka fyra kilometer ut till revets spets, en fin vandring! 

SVALNÄS BADPLATS
Svalnäs på Kållands västkust har en drygt kilometer lång sandstrand. Den är mycket barnvänlig med långgrund botten och tack vare de ofta västliga vindarna brukar vattentemperaturen vara extra behaglig här. Hela området är ett naturreservat.