Vigsel

Bröllop är fest. Ett minne för livet. Inte bara för dem som gifter sig utan också för släkt och vänner.

Vi har vigslar i alla våra fem kyrkor. Många planerar lång tid i förväg. Beroende på hur stort bröllop man vill ha kan det finnas många detaljer som ska klaffa.
Boka vigseltid hos församlingsexpeditionen på telefon 046-274 25 00.

Inför vigseln behöver paret också en hindersprövning som beställs hos Skatteverket.

Brudkrona från 1948
Brudkrona av guld med fem infattade bergkristaller. Två identiska kronor finns. Den ena gjordes 1948 av Aug. Lundström, Lund och skänktes till Brågarps kyrka av Brågarps Kyrkliga Arbetsförening. Den andra gjordes 1948 av Hugo Nilsson, Malmö och skänktes till Nevishögs kyrka av Staffanstorps Musikförening Kyrkokören. Bild: Tina Linde

Vigselgudstjänsten har en fast ordning som kan varieras och byggas på så varje vigsel blir personlig. Inför vigseln träffar paret prästen och planerar hur allt ska gå till. Musiken fastställs i samråd med församlingens musiker. På vigseldagen kan paret slappna av och lita till prästens ledning under gudstjänsten.

En vanlig vigselgudstjänst är kostnadsfri för medlemmar i Svenska kyrkan, varken präst, organist, kyrka eller vaktmästare kostar något. Det som kan kosta är om man vill ha extra musik, kanske en sångsolist, och extra utsmyckning av kyrkan. Om man har bröllopsfest efteråt kostar givetvis den. Brudkrona i två olika modeller finns att låna, för dem som önskar det.

Om paret har speciella önskningar angående vilket datum, präst, musiker och kyrka de vill ha till sin vigsel är det viktigt att boka i god tid. Församlingen har inga egna lokaler för bröllopsfester, men det finns lokaler att hyra som ligger nära flera av kyrkorna.

Brudkrona från 1949
Brudkrona av förgyllt silver med blå och vita stenar. Gjord 1949 av Aug. Lundström, Lund. Gåva till Kyrkheddinge kyrka 1957 från Ungdomsföreningen. Bild: Tina Linde