Foto: Gustaf Hellsing / IKON

Begravning

När en familjemedlem, släkting eller vän dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst då vi överlämnar den som dött till Gud.

"Begravningar i coronatider" är inte publicerad

När man ska planera en begravning kan man antingen vända sig till en begravningsbyrå och få hjälp med planeringen. Man kan också vända sig direkt till församlingen för att boka begravningen.

I våra kyrkorum (Söndrums kyrka, Vapnö kyrka och S:t Olofs kapell) kan man boka begravning onsdag till fredag kl 10:30 eller kl 13:00.

När man bokat begravningen kommer prästen att ta kontakt för ett samtal och för att planera begravningsgudstjänsten tillsammans med er.

Begravningen ett sätt att säga farväl

När en familjemedlem, släkting eller vän dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I begravningsgudstjänsten får vi överlämna den som dött till Gud.

Under begravningsgudstjänsten får vi tillfälle att sörja och visa kärlek och respekt för den döda. Om du vill kan du tacka för vad personen gett dig, eller säga förlåt för saker som inte blivit så bra mellan er.

den som dött får gå i frid

Genom begravningsgudstjänsten visar vi också respekt för kroppen. Den läggs till vila och prästen lyser frid över den som dött och överlåter henne eller honom i Guds omsorg och kärlek.

Minnesstunden ger tillfälle att minnas tillsammans

Efter begravningsgudstjänsten är det vanligt att de som varit där samlas för en stunds gemenskap. Det ger tillfälle att prata och dela med sig av minnen från den döda. Mitt i sorgen kan det ge kraft att se släkt och vänner samlade för ett respektfullt avsked och för många blir begravningen en viktig del av sorgearbetet.