En liten bebis blir döpt. En kvinnlig präst håller sin hand på hans huvud.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Dopet är en gåva

Dopet är öppet för alla, såväl barn som vuxna. Dopet är en högtid som är förknippad med glädje. Den som döps blir del av ett större sammanhang; en världsvid kristen gemenskap och Guds stora familj.

Dopet betyder mer än vi kanske först förstår – det är ett löfte om att vad som än händer i livet kommer Gud att finnas vid vår sida – att vi alltid är sedda och älskade. Du behöver inte prestera något eller vara på något speciellt sätt för att ta emot dopet – det är en gåva! 

Dopet kan hållas i kyrkan, i hemmet eller utomhus och det finns ingen åldersgräns – det går lika bra att döpas som barn, ungdom eller vuxen. Genom dopet blir den som döps en del av Guds stora familj och medlem i Svenska kyrkan. 

Att döpas är gratis och i Sävar-Holmöns församling får den som vill också låna dopkläder och lokal för eventuellt dopkalas. Till hela dopfamiljen delar vi också ut Frälsarkransen, ett armband som påminner om att Gud alltid finns nära.

Det finns mycket mer att läsa och tänka om dopet men är du redo att boka en tid för dop klickar du här >>

Dopkasse med inbjudan till nyfödda

När ett barn som föds har minst en förälder/vårdnadshavare som tillhör Svenska kyrkan får barnet en personlig inbjudan till dop senast efter sex månader. I Sävar-Holmöns församling tittar någon i personalen förbi hemma hos familjen och lämnar över inbjudan och en liten present i en tygkasse. Är det ingen hemma hänger vi kassen på dörren.

Barn vars föräldrar inte tillhör Svenska kyrkan saknar vi uppgifter om och kan därför inte ge någon inbjudan till – men de är lika välkomna att döpas. Kontakta expeditionen så får ni också en dopkasse.

Vi välkomnar dig i Guds familj och tar emot dig med kärlek och förväntan

Med de orden välkomnas en ny medlem i Svenska kyrkan i samband med dopet.

Allt om dopet – läs på Svenska kyrkans gemensamma sidor

En glad dopfamilj, faddrar och präst står långt fram i kyrkan.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

En vuxen man döps.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

En liten flicka i famnen på sin fadder, en ung man.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

En bebis med nyckelpigor på kläderna ligger på mage på golvet.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?

Droppar av vatten som far genom i luften.

Meningen med dopet

Dopet är en helig handling, ett sakrament. Handlingen är helig eftersom vi tror att Gud verkar genom den.

En familj och en präst framme vid dopfunten under ett dop.

Så går en dopgudstjänst till

Dopet kan vara en del i söndagens gudstjänst, eller utformas som en egen dopgudstjänst. Här läser du om hur gudstjänsten går till.

Hjälp på vägen

Någon sänker en bebis ner i dopfunten medan prästen håller sin hand på barnets huvud.

Vanliga frågor och svar om dopet

Hur går ett dop till egentligen? Kan man ha dopet i trädgården? Vem får döpas? Här hittar du svar på många av de vanligaste frågorna om dopet.

En kvinna häller vatten i en dopfunt från en silvrig kanna.

Checklista för dopet

När man ska göra något utöver det vanliga är det många saker att tänka på. Den här checklistan kan vara en hjälp för er att förbereda dopet.

Vänta med dopet? Det går att vara medlem ändå!

Det går att bli medlem i Svenska kyrkan men vänta med dopet till ett senare tillfälle. Barn får då till exempel inbjudningar till barnverksamheter och andra utskick som bara skickas till medlemmar. Det kostar inget för ett barn att vara medlem. Som vuxen är du som blir medlem med och bidrar till allt det goda som Svenska kyrkan och Sävar-Holmöns församling gör – socialt arbete, musik, läger och grupper för barn, gudstjänster, internationellt arbete, vård av det svenska kulturarvet och mycket annat. Inträdesblanketter och mer om vad medlemskapet i Svenska kyrkan innebär hittar du här.

Boka tid för dop

Skriv dina kontaktuppgifter i formuläret så hör personalen på expeditionen av sig för att boka en doptid. 

När dopet är bokat kontaktar prästen dig för ett enkelt dopsamtal. Då pratar ni om dopet, både om vad det innebär och om praktiska saker.

Vill du hellre ringa eller mejla direkt till expeditionen går det också bra. Öppettider och telefonnummer hittar du under formuläret.

Sävar-Holmöns församlingsexpedition

Post- och besöksadress

Sävar-Holmöns Församling
Forsells väg 16
918 31 Sävar

Besöks & telefontider

Måndag, tisdag, torsdag, fredag: 10.00–12.00

Telefon
090 – 71 25 00

E-post
savar.forsamling@svenskakyrkan.se

Personalens kontaktuppgifter och direktnummer hittar du här.

Kyrkor och lokaler i Sävar-Holmöns församling

Klockarbacken

Klockarbacken i Sävar är hela församlingens utevardagsrum för alla åldrar. I parken bakom Klockargården och kyrkan finns plats för lek, samvaro, musik, kultur, gudstjänster, friskvård och odling.

Församlingsexpeditionen

Till församlingens expedition är du välkommen med dina frågor om allt från medlemskap i Svenska kyrkan till bokning av dop, vigsel eller begravning. I huset har också de många av de som arbetar i församlingen sina kontor.

Bullmarks kyrka

Kapellet, numera Bullmarks kyrka, har legat mitt i byn sedan 1934. Här finns plats för både gudstjänst, barnverksamhet och föreningsliv.

Botsmarks kyrka

Mitt i Botsmark ligger den vita träkyrkan som har plats för både vardag och fest.

Holmöns kyrka

Holmön är ett sommarparadis men kyrkan på ön är en mötesplats året runt för både bofasta och sommargäster.

Täfteå byakyrka

Byakyrkan är samlingsplats för både unga och gamla Täftebor. I kyrkan pågår det aktiviteter hela veckan allt från barnträffar till körövningar och gudstjänster.