När ett par gifter sig vill paret visa inför sig själva, inför Gud och inför människor att de vill leva tillsammans. Med sina olika erfarenheter tar de ett gemensamt steg in i framtiden. I vigseln får vi be för brudparet och deras gemensamma liv, och vi får be om Guds välsignelse över deras äktenskap.
Boka tid
Alla våra kyrkor i församlingen står öppna för vigsel. Ta i god tid kontakt med expeditionen, särskilt om ni vill ha en speciell dag, plats eller tid.
Hindersprövning
För att kunna gifta er behöver ni ha ansökt om hindersprövning och fått ansökan godkänd. Detta gör man hos Skatteverket. En blankett för hindersprövning kan laddas ner på Skatteverkets hemsida. Intyget man får bekräftar att det inte finns några hinder för äktenskap (ex. att någon av er redan är gift, är under 18 år, eller att ni är för nära släkt med varandra). Intyget är giltigt i fyra månader, gör därför inte ansökan för tidigt. Ta med intyget och ge till prästen när ni träffas.
Vigselsamtal
En tid innan vigseln kommer prästen att ta kontakt med er för att få träffa er och prata igenom hur vigselgudstjänsten går till. Berätta för prästen vad ni har för önskemål. Tillsammans med prästen bestämmer ni vilka psalmer som ska sjungas, vilka bibeltexter som ska läsas m.m.
Musiken i vigselgudstjänsten
Musiken är en viktig del i en vigselgudstjänst. Vid en vigsel finns en kyrkomusiker på plats, som spelar in- och utgångsmusik, oftast på orgel, och som spelar till psalmerna som sjungs. Ta gärna kontakt med kyrkomusikern (fråga expeditionen eller prästen för kontakt) så snart som möjligt. Musikern hjälper gärna till att välja musik.
Om ni vill ha någon solosång/ instrumentalmusik är det något ni själva ordnar. Stäm av valet av musik med präst och musiker. Ni ordnar själva noter om det är någon särskild musik ni vill att kyrkomusikern ska spela.
Kostnad
Att vigas kostar ingenting om den ena eller båda två tillhör Svenska kyrkan.