Ovansjö-Järbo pastorat

Ovansjö-Järbo pastorat Besöksadress: Ovansjövägen 232, 81240 KUNGSGÅRDEN Telefon: +46(290)37015 E-post till Ovansjö-Järbo pastorat

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Dopgudstjänsten är en glädjens och livets fest

Dopet är grunden till medlemskap i Svenska kyrkan. Du som vill att ditt barn ska bli döpt eller själv vill bli döpt är välkommen att ta kontakt med expeditionen på 0290-370 15 eller skicka in ditt önskeformulär (se längst ned på sidan).

För dig som förälder kan dopet vara ett tecken på tacksamhet, att du har fått bli förälder till just denna lilla människa. I dopet får vi dela glädjen över det nya liv som Gud har skapat och över det förtroende vi fått. När ett barn döps ber vi att Gud ska vara nära barnet och skydda det.

I dopet säger prästen barnets namn högt och tydligt. Många tror därför att dopet bara är en namngivningscermoni. Men dopet rymmer så mycket mera. I dopet finns ett löfte om att Gud är med under livets alla dagar, oavsett vad som händer.

Själva dopet kostar ingenting. Det gäller både i den egna församlingen eller om man väljer att döpa någon annanstans. Ofta kan församlingen låna ut dopklänning och lokal för dopkaffe där släkt och vänner kan samlas efteråt.

Dopklänningen är oftast vit och det är renhetens färg. Att den är alldeles för lång för barnet är en symbol för att dopet är något att växa i. Att barnet har mycket kvar att lära sig om Gud och om sin tro.

Här kan du läsa mera om dopet

Önska tid för dop! Vi döper gärna i mässa eller gudtjänst (söndagar kl 11 eller 16) men har också doptider på lördagar kl 11, 13 eller 15 och även söndagar kl 13.30. Här kan du fylla i önskemål om dag och tid. När du skickat iväg dina önskemål kommer du att bli kontaktad av personal i församlingen för att boka in dopet.