Bröllop

Bröllop

Från förälskelse till bröllopsdag

Bröllop/Vigsel

Ett välsignat bröllop
Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler. I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och finnas med i både glädje och sorg.

Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men som regel behöver minst en av er vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion. Kontakta din församling för att boka vigsel.

Varför gifter man sig?
Svaren är säkert många. "För att vi älskar varandra och vill visa att vi hör ihop" är nog det vanligaste. Men den kärleken som har fört ett brudpar till altaret är ju så mycket mer än en stor och stark känsla. Den bär också med sig en uppriktig vilja till ömsesidig hänsyn, gemenskap, ömhet och närhet, bland annat.

Ett synligt tecken
Vigselakten innehåller flera symboler. Ringarna, till exempel, är det synliga tecknet på att ett brudpar lovar att vara till varandras hjälp och glädje.

Ett viljestarkt löfte
Det finns en anledning till att löftet i vigselakten låter så här: "Jag vill älska dig, dela glädje och sorg med dig och vara dig trogen tills döden skiljer oss åt.
Löftena säger inget om att "leva lycklig i alla våra dagar". De talar om viljan, en
uppriktig önskan att dela hela livet med varandra vad det än bjuder. Det paret lovar är äktenskapets fundament att ta hand om varandra. Det kan kännas stort. Allvarligt.

Men i vigselakten finns också ett löfte från Gud. De nygifta är inte ensamma på den resa som började när de förstod att de älskade varandra: Gud vill bära, hjälpa och stötta i livets alla skeden, som en påminnelse om närvaron av den kärlek som aldrig dör.

Kontakta församlingsexpeditionen för att boka bröllop/vigsel och eventuell festlokal. 

Församlingen har följade tider för vigsel:
Lördagar kl 11.00, 13.00, 14.30 och kl 16.00

Församlingen äger några brudkronor som är skänkta av personer i vår församling. Om du vill låna en brudkrona till din brudklänning ska du kontakta församlings-expeditionen.  Vi ger dig information om vilka brudkronor som finns och hur du gör för att kvittera ut den. Därefter är det bara att välja vilken som passar bäst till dig och din brudklänning.  

Vilken kyrka blir er bröllopskyrka?
Här kan du läsa mer om församlingens fyra kyrkor och Össeby kyrkoruin.

Om du önskar du en lokal till bröllopsfesten så finns Angarns församlingshem och Kårsta församlingsgård att hyra. Kontakta församlingsexpeditionen för gällande restriktioner i samband med Corona-pandemin.

Du får hämta ut en nyckel till lokalen på församlingsexpeditionen samt underteckna ett dokument om de ordningsregler som gäller i våra utrymmen. Nyckeln hämtas och återlämnas under församlingens öppettider.

Lycka till!

https://www.svenskakyrkan.se/vigsel

Boka vigsel
Kontakta församlingsexpeditionen på tel: 08-512 420 30 för att boka vigsel. Expeditionen är öppen tis-tors kl 9-12. Varmt välkommen att boka vigsel hos oss i någon av våra fyra medeltida kyrkor eller Össeby kyrkoruin!