Foto: Cathrine Gustavsson

Open Art vid S:t Nicolai kyrka

Sommaren 2022 är det återigen dags för den stora utomhusutställningen Open Art i Örebro. Självklart är Svenska kyrkan med och erbjuder utställningsplatser i och utanför S:t Nicolai kyrka.

Open Art 2022 pågår fram till 4 september. I år hittar du verk av sju konstnärer i och utanför S:t Nicolai kyrka, mitt i Örebro.

Svenska kyrkan deltar i Open Art som medarrangör och partner. När du ändå besöker S:t Nicolai kyrka, kan du passa på att ta en fika på Café Nikolai, som har öppet alla vardagar hela sommaren, från den 20 juni till den 2 september.

Konstnärssamtal

Ett samtal mellan konstnär Mats Lodén och kyrkoherde Anders Lennartsson med utgångspunkt från Mats Lodéns konstverk Katedral - ett konkrement.

Tid: fredag 22 juli kl 17.00 -18.00

Plats: S:t Nicolai kyrka

Om konstnären:
Mats Lodén arbetar med dina skulpturala installationer utifrån att formen och uttrycket ger sammanhanget, skapar reflexytan, och på så vis blir den enskilde betraktaren en aktör. Tiden, rummet, formen, volymen, uttrycket och aktören blir på så vis viktiga beståndsdelar i verket.

Om platsen för samtalet:
S:t Nicolai kyrka - katedralen mitt i stan. I ca åtta hundra år har denna kyrka varit platsen dit människor sökt sig i livets olika skeden. En plats som rymmer glädje och sorg, tro och tvivel. Mellan himmel och jord, tid och evighet. En mötesplats för den som söker och längtar och för den som funnit mening och tillhörighet. En plats för själva livet i all sin komplexitet.

Ett samarbete mellan Open Art och Svenska kyrkan Örebro

”Hoppas människor blir berörda och upprörda”

Ett sex meter långt fotavtryck, en träkoja där du får höra hur hemkänsla låter och en uppbruten gräsmatta som reser sig mot skyn. Open Art är tillbaka och S:t Nicolai kyrka är än en gång en del i den hyllade – och ständigt överraskande – konstutställningen.

Sommarcafé i Nikolai Prästgård 20/6 - 2/9

Välkommen till Café Nikolai i Prästgården, Nikolaigatan 8, Örebro. En mötesplats med hembakat fika och en varm atmosfär! Öppet alla vardagar kl. 12-16.

I denna ljuva sommartid kan du hemestra hos oss

Vi fyller sommaren med möten och upplevelser på nära håll – och vi kan göra det tack vare våra medlemmar. Här hittar du allt som är på gång hos Svenska kyrkan i Örebro i sommar.

Bättre tillsammans - läs mer i nya numret av "Örebro - Mitt i livet"

Runt hörnet väntar sommaren och nu har nästa nummer av "Örebro - Mitt i livet" kommit - fullt av intressant läsning som passar inför sommaren. Du kan läsa den både som pappersmagasin och digitalt.

Open Art pågår under perioden 18 juni till 4 september. Mer information om utställningen och verken finns på Open Arts webbplats.

Vad har kyrkan och konsten gemensamt?

Senast det var Open Art var år 2019. Kolla gärna in filmen från det året, där Anders Lennartsson, som då var församlingsherde, funderar runt de olika verken som det året fanns utplacerade runt S:t Nicolai kyrka.