Svenska kyrkan i Örebro Besöksadress: Storgatan 27, 70363 Örebro Telefon: +46(19)154500 E-post till Svenska kyrkan i Örebro

Åtta församlingar tillsammans

Örebro pastorat är åtta församlingar tillsammans. Vår vision finns beskriven i vår programförklaring – församlingsinstruktionen. Du hittar den här.

Svenska kyrkan vill att människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas. Visionen är att Guds rike ska utbredas och skapelsen återupprättas. Den egentliga uppgiften för en församling i Svenska kyrkan är att fira gudstjänst, bedriva undervisning och utöva diakoni och mission. Det är genom församlingarna och den gemensamma verksamheten som Svenska kyrkan syns och handlar i Örebro.

Från samfällighet till pastorat

1954 valde fyra församlingar i Örebro att bilda en samfällighet och därefter har flera församlingar anslutit sig. Den 1 januari 2014 bildade åtta församlingar Örebro pastorat. Pastoratets geografiska område finns inom Örebro och Lekebergs kommuner.

Örebro pastorat består av följande åtta församlingar:
Adolfsbergs församling
Almby församling
Edsbergs och Mosjö-Täby församlingar
Längbro församling
Mikaels församling
Olaus Petri församling
Nikolai församling

Församlingsinstruktion, instruktion, 2015
Svenska kyrkan Örebro pastorats församlingsinstruktion. Du kan ladda ner dokumentet i pdf, längst ned på sidan.

Församlingarna i Örebro pastorat har tillsammans närmare 67 000 medlemmar.

Pastoratet har flera gemensamma funktioner:
Kyrkogårdsförvaltning
Församlingarnas rådgivningsbyrå
Kursgården Solliden
Sverigefinskt församlingsarbete
Teckenspråkigt arbete
Sjukhuskyrkan
Universitetskyrkan
Svenska kyrkans bostäder i Örebro

Över 15 kyrkor och kapell – och närmare 300 anställda

Det finns över 15 kyrkor och kapell – och ett flera församlingshem i Örebro pastorat. Totalt äger pastoratet 73 byggnader. Svenska kyrkan i Örebro har cirka 300 anställda.

Verksamhetens omsättning uppgår till drygt 170 miljoner kronor om året. Kyrkoavgiften är 0,90 kr per skattekrona och begravningsavgiften är 0,15 kr. Medlemmar betalar således 1,05 per skattekrona. Begravningsavgiften betalas även av de som inte tillhör Svenska kyrkan.